//

Mindless eller bedårande barn av sin tid?

Året var 1989. Mindless Sinner hade på cirka två år gått från klarhet till klarhet, först med EP:n Master of evil och sedan till den ännu starkare skivan Turn on the power.

Som så många andra band hade de svag backing av skivbolaget, Web Records, vilket även drabbade Axewithc, Gotham City och Nemesis. Men i takt med rådande musikaliska strömningar började de omkring 1987 att spela in nya låtar och de hade inte så mycket gemensamt med de gamla klassikerna.

Rockfarbror har bett Mindless Sinners sångare Christer Göransson att berätta lite om denna tid.

Ni bildades 1981 och var då som nu heavy metal. Vi som var med då vet hur det skedde förändringar. Hur gick diskussionerna i bandet efter framgångarna med Turn on the power?

– Det var väl inga speciella diskussioner. Vi jobbade på som vanligt och skrev nya låtar och försökte spela live så mycket vi kunde.

Att vi bytte namn till enbart Mindless var väl något som vi inte skulle gjort om man ser tillbaka i backspegeln.

Christer Göransson

Hur påverkades låtskrivandet och bandprocessen av namnbytet och textförändringarna?

– Att vi bytte namn till enbart Mindless var väl något som vi inte skulle gjort om man ser tillbaka i backspegeln. Vi skulle hållit oss till det sound som vi hade, men det var svårt att göra det då det musikaliska klimatet drog mer åt den poppiga hårdrocken om man nu kan kalla det så. Även vi lockades med kan man väl säga. Texterna ändrade sig också så det blev mer hjärta och smärta än drakar och demoner.

– Och det var inte så att vi tyckte att Missin’ pieces var en dålig platta när vi hade spelat in den, men den var ju väldigt olik sin föregångare. Vi skulle egentligen bytt namn helt och hållet, men vi kom inte på något bra namn så vi tog bort Sinner helt enkelt.

Ni gjorde trots allt en EP på Heaven will know, samt en video. Hur var Delta som skivbolag efter Web och hur var det med marknadsföringen?

– Delta Records var ju egentligen två polare till oss som hade en studio som använde den labeln att ge ut skivor på, men de var ju inte sämre än vad Web Records var. Marknadsföringen skulle dock kunna sägas vara lika med noll. Vi delade egentligen på marknadsföringen med Delta.

Mindless från 1989. Foto: Pressbild

Vad hände efter skivsläppet fram till ni splittrades 1990?

– Vi spelade live och vi spelade in en platta till som aldrig gavs ut förrän 2003 då den gavs ut som dubbel-CD på en tysk label ihop med Missin’ pieces.

Vi kommer nog inte att spela några låtar från Missin’ pieces på SAAB Arena.

Christer Göransson

Det kommande förbandsgiget till Judas Priest på SAAB Arena i juni 2022 närmar sig. Blir det någon eller några låtar från Missin’ pieces eller känns skivan fel i helhetsbilden av Mindless Sinner?

– Vi kommer nog inte spela några låtar från Missin’ pieces på SAAB Arena. Vi spelar enbart låtar från de två första Mindless Sinner-skivorna och de senare skivorna som har kommit ut efter vi återförenade bandet, men man ska väl aldrig säga aldrig …

Vi som var med när denna skiva släpptes vet ju att många band helt enkelt inte kunde spela vidare som förr utan att möta efterfrågan på ballader och mer återhållsamma gitarrer. För egen del kan jag väl säga att Mindless inte sålde ut sig helt med denna starka, men för det minimala bandnamnsbytet, annorlunda skiva. Jag hoppas att många kommer att få se Mindless Sinner som förband till Judas Priest i Linköping nästa år, ett gig de milt sagt har förtjänat efter allt slit!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mer poodles än The Poodles?

Nästa inlägg

Mastiga mustiga Mastodon

Senaste om Intervjuer