Melodisk men för tuff för Eurovision Song Contest

Serious Black började livet 2013 som en supergrupp backstage på Ripollet Rock Festival 2013.

Nu släpper de sin sjätte platta, Vengeance is mine.

4/5

Artist:
SERIOUS BLACK
Albumtitel:
VENGEANCE IS MINE
År:
2022
Genre:
MELODIC METAL
Skivbolag:
AFM Records

Då som nu var det Mario Lochert som trakterade basen, och Dominik Sebastian som stod för ena halvan av gitarrspelet. Övriga originalmedlemmar var Roland Grapow (ex-Helloween, Masterplan), gitarr, Thomen Stauch (ex-Blind Guardian, ex-Iron Saviour), trummor, Jan Vasic, keyboards, och Urban Breed (ex-Bloodbound, ex-Tad Morose).

Fem skivor har de hunnit med inklusive debuten As daylight breaks som kom 2015. Nu skriver vi 2022 och album nummer sex, och lineupen består av Nicola Mijic, sång, gitarristerna Bob Katsionis (även keyboards) och Dominik Sebastian, Mario Lochert på bas och Ali Rami på trummor.

 1. Rock with us tonight
 2. Out of the ashes
 3. Fallen hero
 4. Senso della vita
 5. Ray of light
 6. Soul divider
 7. Tonight I’m ready to fight
 8. Just for you
 9. Soldiers of eternal light
 10. The story
 11. Queen of lies
 12. Album of our life
 13. Alea iacta est

Vid skiva nummer sex har man kommit förbi alla svåra plattor, så Serious Black drar obehindrat i gång med svårt smittsamma Rock with us tonight. Trenden är satt och detta är inget för Rush-fansen, men väl trivsam och ytterst partyvänlig melodisk metal.

Out of the ashes följer spåret och gitarrerna tävlar med keyboarden om uppmärksamheten, förutom i solot är det målfoto för att se vem som får mest plats i ljudbilden.

I Senso della vita är känslan av ett bidrag till Eurovision aldrig långt borta, låten är melodisk men för tuff för Eurovision Song Contest.

Första softa tändarviftande inslaget kommer med Ray of light. Nicolas röst är en vågbrytare här, liksom någon annan medmusikers halvgrowl, låten kunde ha blivit för mesig, men här lyser kvaliteten igenom.

Sedan tuffar de till sig i riffstarka Tonight I’m ready to fight. Kampen mellan gitarrerna och keyboarden kommer till sin rätt här och Nicola är kanske mindre av ett affischnamn än föregångaren Urban Breed, men han visar sin kvaliteter allt eftersom.

Just for you följer den lite tuffare trenden, men den pärlande keyboarden balanserar den känslosamma texten. När Serious Black ändå har varvet uppe drar de i gång Soldiers of eternal light med några taktfasta hey, hey, hey! Här släpper de fram sin melodiska välbalanserade metal i full galopp.

Ett telefonsamtalsintro inleder Queen of lies, en låt i rätt tempo och tonart för Serious Black. Hur som helst verkar de ruggigt säkra på skivan då en låt heter Album of our life, skämt åsido handlar den om ett dokument över några personers liv. Men att Alea iacta est framgår klart av sista låten.

Serious Black bemästrar sin melodiska metal, får de behålla sättningen några år kan de nog få till en riktig fullträff. De är kanske inte den supergrupp de en gång var men det finns mycket musikalitet och fina individuella prestationer som blir en bra helhet så ge dem chansen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Succé när Andy And The Rockets rockar loss

Nästa inlägg

Första soloplattan med Gregor Barnett