/

”Tanken var att sången skulle vara på svenska redan från dag ett”

För några veckor sedan lyste siffrorna på elräkningen extra svarta i större summor.

Men trots allt kunde inget bekymra mig mindre, för jag hade ett litet kraftpaket till hands:

Småländska energiknippena i albumdebuterande bandet Ström.

Deras obevekliga tyngre rock som i långa stycken går armkrok med kolleger i Bullet, Bellybuster och Airbourne (och därmed behöver jag kanske inte nämna stamfäderna som börjar på AC och slutar på DC?) …

… har dock en egen profil och sympatiskt drag av ”Fan, nu lättar vi upp vardagen – kyl ölen och sätt förstärkarna på On!” Och de svenska texterna har tanke och bett utan mästrande viktigpetteri, rytmsektionen Joel Carnstam och Tomas Salonen är en stadigt pådrivande grund för Calle Sjöqvist och Johan Siljedahl, vars gitarrspel har finess och bygger snitsiga fundament för Zdravko Zizmonds stämband, som tycks vara rena högspänningskablarna.

Här nedan får de väl själva både smälta och idissla godbitarna de fått runtom via inofficiella framröstningar och vad fans tycker i ett antal delar av världen.

Grattis till en väldigt stark albumdebut. Mycket lovord – vad betyder det för er?

– För det första, stort tack!!! Det betyder väldigt mycket att vi fått sån fin respons på vår albumdebut! Det får oss såklart att vilja komma ut och spela och dela glädjen med er och självklart att skriva fler låtar!

Oavsett vilken nivå man ligger på så gäller att ju mer man spelar/övar desto mer utvecklas man som musiker

Ström

Pandemin innebar stopp för många live-gig. Dessutom har klubbar gått under eller tvingats ”krypköra”. Vad kan det ha för betydelse framöver?

– Att publiken har ett stort sug efter livekonserter och att klubbarna som har överlevt har förhoppningsvis fullt upp med bokningar. Det är troligen många band som är sjukt sugna på att spela också!

Etablerade artister påtalar vikten av spelställen/scener, för det är bästa skolan. Är det så?

– Ja, självklart är det så! Ju fler ställen det finns att nå en publik på, desto bättre. Oavsett vilken nivå man ligger på så gäller att ju mer man spelar/övar desto mer utvecklas man som musiker.

Sång på svenska till hårt svängande rock à la Airbourne/Bullet/Rhino Bucket – en utmaning? För ni undviker klyschiga ”brudar, bärs & bilar”.

– Haha jaa, det försöker vi att undvika i musiken. Det finns så många band som redan gör det så bra! Men utmaning? … nja, tanken var att sången skulle vara på svenska redan från dag ett, så det var bara att köra på!

Ni är inte direkt några duvungar då ni band-debuterar som 30-40 bast. Känner ni branschen sedan tidigare?

– Jo, vi har definitivt bättre koll i dag än vad vi hade förut. Vi har i stort sett allihop släppt skivor med andra band tidigare och vi har haft många långa samtal om hur vi ska lägga upp detta och undvika de ”fallgropar” som kan dyka upp.

Vad hägrar i framtiden?

– Det kommer att bli en hel del spelningar under hösten och under 2023 siktar vi på att turnera/ spela festivaler och möta publiken, vi tänker också slipa på skiva nr 2!

Ström på Spotify:

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En lysande platta från klassiska Simple Minds

Nästa inlägg

Här är en suverän soulcover av Springsteen

Senaste om Intervjuer