Mjukt spinnande och egensinnigt

Grupper som tar namn efter katter har genom åren frammanat lika många ”Ööh?” som ”Ja, för fan!”

Among Lynx rätar absolut in sig i sistnämnda led.

4/5

Artist:
AMONG LYNX
Albumtitel:
ONCE IN A BLUE MOON
År:
2023
Genre:
BLUES, AMERICANA
Skivbolag:
AMONG LYNX

De verkar själva vilja tona ner blues-epitetet på detta deras tredje album, och i stället väljer de etikettera sin musik som ”rot-rock”. Så, om jag fick försöka mig på nåt slags vdn-fakta som något sånär kan beskriva plattan …

… får det bli: ökensand, hetta, stjärnklara nätter, ponchos, öl & rött vin, egenrullade rökverk, batikkasse med Ry Cooder-plattor och sliten Little Walter-vinyl.

Det ger en handfull låtar fulla av atmosfär och personlighet, känslor och tankar. Och frontande duon Elin Öberg (magiskt munspelande!) och Eva-Mi Ringqvist (lika magisk sång och gitarr) ger varje låt dess egen karaktär, där det kan gå från framlunkande bluesrock till småstruttigt skumpande dansgolvsrock. Övriga bandet med gitarristen Filip Karlström och basisten och trummisen Elin Tannerdal respektive Amanda Savbrant bidrar med snyggt arrangerad stämsång och solida, snitsiga instrumentinsatser

Ett favoritspår är ursnygga balladen I’m alive, som gör mig tårögt påmind om hurdan lättrörd gammal get jag blivit. Och Put your love in me (nej, det är inte en AC/DC-cover – titeln bara påminner om spår tre på Back in black-plattan!) och Lola luna har fått en liten elektronisk touch.

Among Lynx (lynx=lodjurssläktet) har såväl kattlik mjukhet som bett.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nomy bjuder på en lysande Massive Wagons-cover

Nästa inlägg

Bradshaws ger oss svensk punk från 1997

Senaste om Among Lynx