Among Lynx är tillbaka med Movement

2017 släppte Among Lynx sin första fullängdare Revolution.

Nu är det svenska rootsrock-bandet tillbaka med uppföljaren till debuten.

Vi får Movement.

4/5

Artist:
AMONG LYNX
Album:
MOVEMENT
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
AMONG LYNX

Among Lynx hamnar i bluesfacket, men detta är mer än blues. Among Lynx gör lite mer av det. De bjuder på en mer lättlyssnad version av blues. Det är ett ganska tungt och rockigt sound som de bjuder på.

När sedan sångerskan Evami Ringqvist ligger inne med en sjuhelvets röst så är mycket vunnet. Med den rösten så får man även någon soulkänsla i låtarna och då blir det och bra. Det blir väldigt bra för en som inte är det största fanset av klassisk blues.

 1. Shameless
 2. Enable me
 3. Blame game
 4. Fine
 5. Time
 6. Pay & forget (prelude)
 7. Pay & forget
 8. Jailbird
 9. Dog days
 10. Skog
 11. Too good for you
 12. Destructive love

Among Lynx kickar i gång den här plattan med ruffiga Shameless. Och de bjuder på både ett jäkla gung och en jäkla känsla omgående. Det är handklapp – som får en att tänka på Queen och We will rock you – och Ringqvists röst som drar i gång allting, men sedan växer det sakta med säkert.

När det trycks på och munspelet kommer in … oj, oj! Det är en låt om att man som kvinna ska våga släppa hämningar och begränsningar och spotta på allt som har med skam att göra.

Sedan övertygar det här gänget i låt efter låt. Här finns dock några favoriter bland annat den lugna Fine. Det är dock när det blir lite mer, lite mer av allt och när Ringqvist tar i lite extra i sången som det låter som bäst.

Då måste man lyfta fram Time. Vilken känsla det är och när det sedan Amanda Savbrant smäller på trummorna och Elin Öbergs munspelslirande … wow!

Det är lite samma visa med Pay & forget. Den låten inleds med trummor och munspel … En annan kanonlåt är den lite mer mörka Dog days. Det är mörkt och tungt och när låten sedan tar fart bara för att lugna ner sig. Ja, det låter skitbra och sedan skadar det ju inte att man får ett skönt gitarrsound också.

Det där med att band bara består av män eller bara kvinnor – Among Lynx består bara av kvinnor – lägger jag noll värdering vid. Är det bra så är det bra. Enklare än så kan det inte bli. Fast sedan kan man ju faktiskt ändå tycka att Among Lynx känns som en frisk fläkt på musikscenen … och så här säger bandet i ett pressmeddelande:

Bluesen i Sverige i dag framförs och mottages generellt av en ytterst homogen grupp och dess konstnärliga uttryck har blivit alltmer banal. Vi vill utveckla och verka för förnyelse och djup inom bluesen. Framförallt vill vi uppmuntra kvinnliga musiker och den kvinnliga publiken till att låta sig inspireras av genren.

Det finns faktiskt bara en enda låt som inte går hem. Det är när Among Lynx väljer att göra en låt på svenska, Skog. Det kan vara så enkelt att det bara känns fel när band plötsligt byter språk …

Movement släpptes den 13 september och det är säkert en platta för den som gillar Beth Hart och Melissa Etheridge.

Among Lynx
Evami Ringqvist (sång, percussion)
Moa Brandt (gitarr)
Elin ”Luffar Lo” Öberg (munspel)
Tove Brandt (kontrabas)
Amanda Savbrant (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Bottlecap - brustna skrik i punkens namn!

Nästa inlägg

Pixies har inte tappat ett smack!

Senaste om Among Lynx