Hästpojken river av album nummer fem

Hästpojken har gjort några mästerliga låtar.

För någon månad sedan var de tillbaka med ett nytt album – River av ett liv – och ytterligare några mästerliga låtar.

Artist:
HÄSTPOJKEN
Albumtitel:
RIVER AV ETT LIV
År:
2024
Genre:
INDIE, POP
Skivbolag:
TAMIAMI RECORDS

Hästpojken har släppt ett nytt album. Foto: Pressbild

Det var 2007 som Hästpojken bildades av Martin Elisson, Adam Bolméus och Lars Malmros. Efter debutplattan var det dock bara Elisson och Bolméus kvar och de har kört vidare som en duo.

 • Caligula (2008)
 • Från där jag ropar (2009)
 • En magisk tanke (2013)
 • Hästpojken är död (2018)
 • River av ett liv (2024)

Jag har älskat det här bandet sedan deras första skiva Caligula släpptes. De har gjort en hel del makalösa indiepoplåtar där jag har Katarina är ett hål som min absoluta favorit. Jag älskar låtfan än i dag! Utan personlig insats, 100 dagar, Caligula, Råttans år och Gitarrer & bas, trummor och hat är andra favoriter för att nämna några.

Här har vi albumet River av en dröm och med den får vi åtta låtar. Det är väl snålt. Åtta låtar på ett album är i mitt tycke för lite. Eller åtta, det är ju egentligen bara sju för Pax är någon instrumental grej som är över på 75 sekunder. Nej, jag vill ha mer! Detta kallar jag snarare för en EP.

 1. Bing bång
 2. Säg det där du sa igen
 3. Ett varken eller liv
 4. Pax
 5. Tror jag är kär
 6. Det finns mycket att säga, men kanske mer att va tyst om
 7. Piggy
 8. Min nya parfym

Det ska väl sägas med en gång. Jag är färgad när det kommer till Hästpojken. Jag har alltid varit extremt svag för den musik som de gör. Jag gillar liksom allt med dem så det räcker med att se en låttitel som Bing bång för att jag ska börja le och det leendet blir ju inte mindre när Elisson börjar sjunga … vem trodde att man någonsin skulle få höra en låt med textfrasen: ”Skvallerbytta bing bång, går i alla gårdar”?

Jag gillar verkligen texterna som Hästpojken ger oss. Det är lite finurligt och stundtals nästan banalt härligt vilket ska tolkas som något positivt. Denna gång är kanske Hästpojken mer allvarlig och mörkare än tidigare, men ändå brister jag oftast ut i ett leende. Det räcker liksom med det som Elisson-pojken sjunger i Säg det där du sa igen: ”Men det gör detsamma vad du tänker eller gör // När du är en idiot.”

Lika glad blir man kanske inte att höra låten Det finns mycket att säga, men kanske mer att va tyst om: ”Har jag så mycket saker att säga // Cymbaler i huvudet // Ångest att dumpa på dig // Jag tror det kan va MS och ALS // Cancer i lungorna // Något som gör att du måste va kvar här hos mig.” Ändå lyssnar man med glädje. Soundet gör att det inte är totalt miserabelt. Det är kontraster.

Och på tal om kontraster så är det samma grej med Ett varken eller liv. Texten är knappast glad, men soundet, Elissons sång, refrängen och gunget i låten gör att man bara sitter och ler när den låten snurrar på under tre minuter och 24 sekunder.

Albumets absoluta höjdpunkt har Hästpojken lagt in som sistaspår. Det är Min nya parfym. En oerhört skön låt som kommer att bli en svensk klassiker: ”Spelat teater i så många år // Men aldrig fattat vad de skrivit // Vikarie sen jag var 20 år // Har varit en clown i alla 42.”

Topp tre? Min nya parfym, Säg det där du sa igen och Ett varken eller liv.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ett härligt synthigt sound när Florrie debuterar

Nästa inlägg

Gun är tillbaka med full laddning!

Senaste om Hästpojken