En lysande platta från klassiska Simple Minds

Hörde du singeln Vision thing så visste du att Simple Minds hade en skön platta på gång.

Nu är Directions of the heart här – och den är alldeles lysaande!

5/5

Artist:
SIMPLE MINDS
Albumtitel:
DIRECTIONS OF THE HEART
År:
2022
Genre:
ROCK, SYNTHPOP
SKivbolag:
BMG RIGHTS MANAGEMENT

Simple Minds är det skotska rockbandet som bildades 1977 och de har gett oss låtar som Don’t you (forget about me, Alive and kicking, Glittering prize, Hypnotised, Someone somewhere in summertime, Let there be love, Waterfront och Belfast child … wow! Bara när man ser det lilla urvalet så brister man ut i ett flin.

Och Simple Minds – där Jim Kerr och Charlie Burchill är de två som har varit med i bandet sedan starten – diskografi är hur härlig som helst:

 • Life in a day (1979)
 • Real to real cacophony (1979)
 • Empires and dance (1980)
 • Sons and fascination/Sister feelings call (1981)
 • New gold dream (81-82-83-84) (1982)
 • Sparkle in the rain (1984)
 • Once upon a time (1985)
 • Street fighting years (1989)
 • Real life (1991)
 • Good news from the next world (1995)
 • Néapolis (1998)
 • Our secrets are the same (1999)
 • Neon lights (2001)
 • Cry (2002)
 • Black & white 050505 (2005)
 • Graffiti Soul (2009)
 • Big music (2014)
 • Acoustic (2016)
 • Walk between worlds (2018)
 • Direction of the heart (2022)

När Simple Minds släppte Walk between the worlds blev man smått påmind om hur bra det här gänget faktiskt är.

Fyra år senare visar det det återigen – och de skickar ut sin bästa album på 20-30 år! Det är inte så lite imponerade av ett band som har varit i gång sedan slutet av 1970-talet.

 1. Vision thing
 2. First you jump
 3. Human traffic
 4. Who killed truth?
 5. Solstice kiss
 6. Act of love
 7. Natural
 8. Planet Zero
 9. The walls came down
 10. Direction of the heart (Tormina 2022)
 11. Wondertimes

De kickar i gång albumet med Vision thing. Det är en låt som är både synthig och rockig – och tillhör det absolut bästa som Simple Minds har gjort. Räkna med att det blir en klassiker för det här soundet, det här gunget är makalöst härligt.

First you jump har samma härliga sound. Det är synthig soft rock där det händer en jävla massa saker hela tiden plus att allting sedan sveps in i en skön refräng – och som gör att man blir alldeles varm inombords.

Tredje låten är Human traffic – och det är bara till att summera albumet så här långt med ett ord: Magi! Den här låten, där Russell Mael (Sparks) finns med, alltså … det är soft, catchigt och lite småmörkt. Den här ursköna låten tillhör de tio bästa som Simple Minds har gjort. Någonsin!

De vrider till soundet en aning med Who killed the truth som har en avskalad inledning, men sedan kickar allting in … Även Solstice kiss börjar annorlunda. Här blir det lite folk/celtic-toner och det låter himla bra. Låten blir sedan ganska maffig, men tillhör inte favoritspåren – utan att för den delen vara dålig på något sätt. Det där kommer att vara en låt som växer för varje lyssning.

Nästa gång som man studsar till är när Planet zero kickar i gång. Det är en ultracatchig låt och det är någon spacerock som Simple Minds ger oss.

The walls come down är en cover. Simple Minds lägger sina händer på The Calls låt från 1983. Det är en låt som ser till att smilbanden rör på sig. Det är en grymt skön version och det hade lika gärna kunnat ha varit en originallåt för Simple Minds

Titelspåret Direction of the heart (Taormina 2022) är en nyinspelad version av låten som de först släppte 2018 och sedan rundar Simple Minds av allting med Wondertimes – och de avslutar lika stark som de började.

Förresten Act of love är lite kul. Den låten är daterad till 1977, men Simple Minds har inte spelat in den förrän nu. Den låter givetvis inte som bandet gjorde på den tiden. Det är en modern Simple Minds-låt.

Simple Minds har gjort en alldeles lysande platta.

De har gjort en lysande feelgood synthpop-rock-platta!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

 1. Planet Zero är en cool låt. Soundet påminner en aning om mycket tidiga plattor fram t. o. m. New Gold Dream. Tycker dock 5 var ett överdrivet betyg, liksom att påstå att det är det bästa på 20-30 år. Kanske min personliga åsikt dock.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nytt med The Cult som bjuder på en ny kultplatta

Nästa inlägg

"Tanken var att sången skulle vara på svenska redan från dag ett"

Senaste om Simple Minds