En lysande platta av Spanish Love Songs – igen!

När Spanish Love Songs släppte Brave faces everyone 2020 hade jag den som ett av det årets absolut bästa album.

Nu är de tillbaka – och återigen är det en platta som finns med i snacket om årets bästa – så missa inte No joy!

5/5

Artist:
SPANISH LOVE SONGS
Album:
NO JOY
År:
2023
Genre:
PUNK, INDIE
Skivbolag:
PURE NOISE RECORDS

Spanish Love Songs har släppt albumet No joy. Foto: Pressbild

För tre år sedan var det Gerry Cinnamons The Bonny som till slut tog hand om förstaplatsen för det årets bästa album. Brian Fallons Local honey var tvåa och Spanish Love Songs landade på en sjundeplats. Det var helt enkelt ett väldigt bra musikår – och det är det även i år.

Fast Spanish Love Songs fullkomligt briljerar med sina ny låtar. Det amerikanska punk/indiepunk-bandet, som bildades 2013, bjuder på en makalöst fin platta som är fullmatad med fantastiska låtar.

 1. Lifers
 2. Pendulum
 3. Haunted
 4. Clean-up crew
 5. Middle of nine
 6. Marvel
 7. I’m gonna miss everything
 8. Rapture chaser
 9. Mutable
 10. Here you are
 11. Exit bags
 12. Re-emerging signs of the apocalypse

Spanish Love Songs, som hamnar i samma fack som The Menzingers och The Gaslight Anthem, kickar i gång No joy med den smått fantastiska låten Lifers. Det är en låt där man känner igen bandet direkt, men samtidigt så är inte soundet exakt som på förra plattan. Det är fortfarande punk med lika stora delar indie/alternativ rock, men nu blir det mer elektroniskt, mer synthslingor. Det kanske är lite överraskande, men det låter absolut bra – och den där synthen finns med på många låtar.

This is the closest we’ve ever gotten to figuring out how to translate what I hear in my head with more clarity.

Dylan Slocum

Pendulum tar vid som spår nummer två. Det är en lugnare låt från vilken albumtiteln är hämtad: ”But I know what they say when I walk in the light // There’s no joy in my life // There’s no joy when I’m right // I know what they say when I walk in the light // There’s no joy.”

Haunted inleds med en jäkla massa synthar. För mycket? Nope! Låten är makalös – och när refrängen kickar in tillsammans med synthslingan så är i alla fall jag mer eller mindre golvad. Det är sommar och nostalgi.

Tre låtar in … och No joy är definitivt en utmanare till årets album! Fast Spanish Love Songs har mycket mer att komma med. Då ger de oss bland annat Clean-up crew. Då blir det mer rock ’n’ roll. Mer punk. Mer The Menzingers– och The Gaslight Anthem-vibbar. Tack för det! Sicken låt! Vilken jävla refräng! Igen!

Men de är snart tillbaka med mer synthar och Middle of nine bjuder på ett mörkare sound och när den har snurrat i mål kickar en av plattans absoluta höjdpunkter i gång: Marvel – som har handklapp och snygga gitarrslingor, en grym refräng och inte minst en text som berör: ”Silent explosions in your minds // Come take you down at any time // Just trying to make it // To the end of the world // Stay alive out of spite.”

Spanish Love Songs bara matar på med finfina låtar – där flera av dem är lite långsammare – men några av dem behöver kanske mer än en lyssning. Det är dock låtar som växer och växer …

Det låter väldigt bra, men man behöver ge dem lite tid … Det behöver dock inte Rapture chaser eller den synthiga Here you are som sitter direkt.

Och Spanish Love Songs avslutar sedan Noh joy med den avskalade Exit bags och den synthwave-rockigt-mäktiga Re-emerging signs of the apocalypse. Den sistnämnda är en grym låt att avsluta en lika grym platta med – ”let the optimist die!” Jag älskar det!

Om man summerar allting så är det ganska enkelt. Ett flitigt användande av synthar har inte gjort Spanish Love Songs sämre på något sätt. Då kommer No joy att finnas med i snacket om årets absolut bästa plattor.

Topp tre? Det får bli topp fem i stället: Clean-up crew, Haunted, Marvel, Re-emerging signs of the apocalypse och Lifers.

Spanish Love Songs
Dylan Slocu
m (sång, gitarr)
Kyle McAulay (gitarr)
Trevor Dietrich (bas)
Meredith Van Woert (keyboards)
Ruben Duarte (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nu blir det mer av allt med Transatlantic Radio

Nästa inlägg

Ett nytt härligt album av The Maine

Senaste om Spanish Love Songs