Det räcker med att vara två …

Jag är en fanatisk dyrkare av trioformatet.

Nu får jag hylla duo-band också.

4/5

Artist:
THE COLD STARES
Albumtitel:
HEAVY SHOES
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
MASCOT RECORDS

White Stripes var en bullrande tvåmanna-maskin (nå, det var en trummande tös också) som jag fastnade för när de härjade som värst. The Cold Stares är också bara två: Chris Tapp, gitarr/sång, och Brian Mullins, trummor.

Men det räcker att dra i gång första låten av de 13 på plattan för att inse att ordvalet ”bara” är onödigt förringande med en negativ klang.

Duon har en intensitet och musikalisk kvalitet som bär genom nästan samtliga låtar – en lite idéfattig bluestolva och nåt småtradigt spår eller låtparti vill man gärna snabbt skippa/spola förbi.

Men därutöver är det välformulerade texter i Heavy shoes, 40 dead men, You wanted love och Dust in my hands för att nämna några. Genomgående framförs låtarna med kraftfull finess och sången är uttrycksfull och understrykande de olika teman, av mer eller mindre vardaglig art, duon uppmärksammar.

Mullins trumspel är dynamiskt och han måtte ha en baskagge av ett pariserhjuls storlek – salig John ”Bonzo” Bonham hade avundats soundet – och det är kul att höra ett trumset så stort i ljudbilden.

Sången är, som sagts, genomgående stark i alla avseenden. Och Tapps gitarrspel är synnerligen levande och med ett riffbetonat tonval som är i symbios med trummorna likaväl som med texternas egen melodi.

Materialet andas väldigt mycket rockhistoria ända från Son House, Steppenwolf, Free och några till, men det är högst personligt hopsnickrat och gjort med själ och glädje. Deras tunga skor sätter redan avtryck i rockvärlden.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Danko Jones - en sann power trio

Nästa inlägg

Ny lista: Tio rökare från Chuck Dakota