Ett nytt härligt album av The Maine

Det nionde studioalbumet.

Uppföljaren till XOXO: From love and anxiety in real time.

The Maine är tillbaka med ett lika härligt album – som helt enkelt heter The Maine – som de brukar ge oss.

4/5

Artist:
THE MAINE
ALbumtitel:
THE MAINE
År:
2023
Genre:
ROCK, ALTERNATIVE
Skivbolag:
PHOTO FINISH RECORDS / 8123

Det var 2007 som det amerikanska alternativa rockbandet The Maine bildades. Året efter släppte de debutplattan Can’t stop won’t stop och sedan har det trillat ut fina skivor med ojämna mellanrum.

 • Can’t stop won’t stop (2008)
 • Black & white (2010)
 • Pioneer (2011)
 • Forever Halloween (2013)
 • American candy (2015)
 • Lovely little lonely (2017)
 • You are ok (2019)
 • XOXO: From love and anxiety in real time (2021)
 • The Maine (2023)

Nu släpper de alltså sitt nionde studioalbum, som ”den sjätte bandmedlemmen” Colby Wedgeworth hjälpte till att producera, och The Maine ger oss tio nya låtar.

 1. Dose no. 2
 2. How to exit a room
 3. Blame
 4. Leave in five
 5. The mood I’m in / Jsyk
 6. I think about you all the time
 7. Thoughts I have while lying in bed
 8. Funny how?
 9. Cars & caution signs
 10. Spiraling

Den som har lyssnat på The Maine tidigare lär känna igen sig även denna gång. De håller håller sig till sitt lyckade recept där det blir alternativ rock/poprock som fastnar direkt, men samtidigt är det låtar som växer sig starkare och starkare.

The Maines självbetitlade album inleds med Dose no. 2 som tidigare har släppt som en singel – och med den så visste man att det skulle bli ett högkvalitativt album från The Maine. Det är en poprockig låt som inleds med gitarrer och synthar och som det svänger om!

Även How to exit a room släpptes som singel och den är aningen vassare. Det blir lite mer alternativ rock och lite mindre poprock. Fast skillnaden i soundet är inte direkt som en berg- och dalbana … skönt var ordet.

Och tredje spåret är även det en singel: Blame. Här drar de till med något annorlunda. Det är dock fortfarande alternativ rock/poprock. En härlig låt. Igen.

Leave in five är mer poppig och att dra paralleller med Maroon 5 är kanske inte helt galet. En skönt poppig låt med en härligt somrig refräng. En av de absolut bästa låtarna på albumet.

Och det finns fler toppklasslåtar på detta finfina album. Gunget i den poppiga I think about you all the time är hur skönt som helst.

Thoughts I have while lying in bed är ännu vasare. Det är fortsatt poprockigt och det där kan bli lit trist, men inte med The Maine. De bjuder gång på gång på härliga refränger: ”Starin’ at the ceiling and I’m burnin’ up // Lookin’ for a reason you ain’t good enough // Now I’m in a feelin’ and it’s like a drug // Oh, I’m high off your love // Starin’ at thе ceiling and I’m givin’ up // You’re the missing piеces I’ve been dreamin’ of // Now I’m in a feelin’ and it’s like a drug // Oh, I’m high off your love.”

Här finns också en alldeles fantastisk fin ballad i Funny how? Det är avskalat och alldeles underbart – dessutom hugger refrängen tag i dig stenhårt.

En låt till måste nämnas eftersom den inte låter som något annat på albumet. Det är Cars & caution signs som skickar ett sound som gör att man börjar tänka på new wave-låtarna från 1980-talet. Häftigt, kul och bra!

The Maine
John O’Callaghan
(sång, gitarr)
Jared Monaco (gitarr)
Kennedy Brock (gitarr)
Garrett Nickelsen (bas)
Patrick Kirch (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En lysande platta av Spanish Love Songs - igen!

Nästa inlägg

Lite annorlunda - men en riktigt fin Eclipse-platta

Senaste om The Maine