The Maine gör sina bästa skiva – igen

Det är lite häftigt med The Maine.

Varje gång de släpper en platta så känns det som om det är den bästa de har gjort.

Det är samma visa med XOXO: From love & anxiety in real time.

5/5

Artist:
THE MAINE
Albumtitel:
XOXO: FROM LOVE & ANXIETY IN REAL TIME
År:
2020
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
PHOTO FINISH RECORDS, 8123

The Maine bildades 2007 i Tempe, Arizona och det har sedan starten blivit åtta studioalbum plus en del EP:s.

 • Can’t stop won’t stop (2008)
 • Black & white (2010)
 • Pioneer (2011)
 • Forever Halloween (2013)
 • American candy (2015)
 • Lovely little lonely (2017)
 • You are ok (2019)
 • XOXO: From love & anxiety in real time

Det är grymt bara att se den där listan för vilka plattor som det amerikanska alternativa rockbandet har gett och fortfarande ger oss. I min bok börjar The Maine närma sig de absolut bästa banden som finns där ute.

Stora ord? Absolut! Fast The Maine är värda det.

Varje jäkla gång de släpper något så blir man glad – och varje jäkla gång så är det skitbra!

 1. Sticky
 2. Lips
 3. Love in real time
 4. High forever
 5. April 7th
 6. If your light goes out
 7. Pretender
 8. Dirty, pretty, beautiful
 9. Anxiety in real time
 10. Face towards the sun

Med XOXO: From love & anxiety in real time får vi en platta som är fylld med sommarvarma låtar. Det är sommarkänsla lite här och var och inte minst på Love in real time, Anxiety in real time och Face towards the sun.

De förpackas i The Maines så härliga alternativa rock som gränsar till poprock. Det blir dock aldrig tråkigt för den sakens skull. Snarare är det tvärtom … Det är skönt att få höra The Maine – som gör låtar om allt mellan kärlek till ångest där de blickar tillbaka under året som har gått – igen.

Vi får The Maines catchiga gitarrsound, men även trummorna, basen och rösten fångar intresset direkt. Det spelar liksom ingen större roll om det är poprock eller alternativ rock. The Maines sound är alldeles lysande!

Albumet inleds med Sticky som är är en ganska poppig och gitarrdriven sak där man får en del vibbar från Maroon 5. Låten fastnar direkt.

Lips tar vid och återigen fastnar man vid gitarrsoundet och John O’Callaghan röst.

Sedan bara fortsätter det med kanonlåtar. Det känns nästan som om The Maine bjuder på en uppvisning på hur man göra catchiga, gitarrdrivna poprock/alternativa rock-låtar.

Allt låter för den sakens skull inte likadant. Love in real time har en del synthar, i Anxiety in real time är det elgitarren som får ta plats och i If your light goes out är det den akustiska gitarren som lyfter allting.

Topp tre? Det verkligen kryllar av bra låtar här och att bara välja ut tre favoriter äg egentligen galet. Det får i alla fall bli April 7th som är ett kärleksbrev till John O’Callaghans fru Megan, som han träffade för tio år sedan men som har verkligen såg och blev kär i den 7 april 2017.

Redan nämnda Sticky och Lips är två andra självklara favoriter … fast det är även Love in real time, If your light goes out och Anxiety in real time.

The Maine
John O’Callaghan
(sång, piano, gitarr)
Jared Monaco (gitarr)
Kennedy Brock (gitarr)
Garrett Nickelsen (bas)
Patrick Kirch (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

 1. Håller helt med, the maine är helt klart på väg att skriva in sig i historien som ett av världens bästa band. Sjukt hur de kan gå från klarhet till klarhet på det sätt de gjort under sin karriär. Jag skulle personligen säga att XOXO är det mest sammanhängande albumet de gjort, det är en sån naturlig utveckling från låt till låt på ett sånt flytande sätt. Man märker verkligen att de tänkt till och tweakat alla detaljer, samtidigt som albumet är fullt av liv. Imponerande! Ska bli intressant att se hur det håller live (men efter 30+ the maine spelningar har jag inget tvivel om att det kommer hålla standarden)!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Så bra att man kan dö!

Nästa inlägg

Naked Eyes släpper sin fjärde studioplatta

Senaste om The Maine