Mastiga mustiga Mastodon

Mastodon landar 15 nya låtar med tyngd som från en rymdfärja.

Men här ryms även melankoli och rentav sorg.

4/5

Artist:
MASTODON
Albumtitel:
HUSHED AND GRIM
År:
2021
Genre:
PROG METAL
Skivbolag:
WARNER BROS

Atlanta, Georgia-kvartetten har som så många andra tagit pandemi-tillfället i akt för rep, skrivande och inspelningar, vilket resulterat i 15 fullödiga låtar som räcker för ett dubbelalbum.

Och ända sedan det stora genombrottet med spåret Colony of birchmen från albumet Blood mountain 2006 har jag gärna manglat öronen med nåt mastodontskt.

Bandet bjuder gärna på äventyr via rymden, öknarna eller sökande efter havsvidunder – inte sällan med fantasy-kryddning.

Den musikaliska strukturen är tajt hopfogade teman, ofta sträckande sig utöver intro/vers/refräng-mallen, och det finns tillfällen då närmst benknäckande gitarr-tuggande bryter av rent trolska sångpartier där spröda, uppluckrade ackord först slagit an stråk av melankoli.

Gitarristerna Brent Hinds och Bill Kelliher spelar både med och mot varann och därigenom är det ständigt omväxlande och spännande – och de utmanas genomgående av basisten Troy Sanders och virvelstormen Brann Dailor bak trumsetet. Bra och bärande sångstämmor ryms också i repertoaren.

Draget av sorg har följt bandet genom åren då nära och kära har råkat illa ut. Här gäller det mångårige vännen/managern Nick John som har gått bort och det har föranlett en illustration till skivkonvolutet där dödas själar samlas i nåt Yggdrasil-träd.

Att hantera en nära förlust kan göras på många vis. Att i sorgetider jobba fram en kraftfull samling nya låtar till nära halvannan timme egenartad, profilerad och framåtsträvande metal.

Det vilar en stark slutkläm av ”sörj att de är borta men gläds åt att de levt” över albumet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mindless eller bedårande barn av sin tid?

Nästa inlägg

Mer magi från Nick Cave och Warren Ellis