Mästerligt och vemodigt av Selma & Gustaf

/

Det har gått tre månader sedan Selma & Gustaf släppte den underbara singeln Rooftop.

Nu är de tillbaka – och visst är även Lady en suverän låt.

5/5

Artist:
SELMA & GUSTAF
Albumtitel:
LADY (SINGEL)
År:
2021
Genre:
INDIE, POP
Skivbolag:
SELMA & GUSTAF

Ända sedan man hörde Selma & Gustaf för först gången har det varit något speciellt med dem. Att de numera har ändrat musikstil en del, där de tar in mer elektroniska inslag, spelar ingen roll.

De låter fortfarande fantastiskt bra. Allt de gör är ju alldeles strålande och även när de blir mer melankoliska så blir man på gott humör. Det är ju trots allt Selma & Gustaf – och de tillhör det absolut bästa som Sverige har att erbjuda i musikväg.

När Selma & Gustaf (Selma Edenståhl, Gustaf Johnsson, Viktor Rasimus-Ek, Emil Thurell och Carl Embretsén) nu ger oss Lady så är det en låt som de har försökt spela in tidigare och de har även gjort en livesession med den, men det kändes inte rätt så låten lades i ”du får vila på obestämd tid”-lådan.

Men nu har Selma & Gustaf fått till Lady – som är skriven med inspiration från historien om den så kallade ”Sveriges farligaste kvinna” och relationen hon hade med en speciallärare som lyckades hjälpa henne till ett bättre liv, men inspirationen har även varit rent, klassiskt gammalt utanförskap – som kom till en av de där fredagarna där Johnsson och Rasimus-Ek, som också hade huvudriffet till låten, satt och skrev på låtar utan mål efter syfte.

När vi påbörjade arbetet med den här EP:n, som har en annorlunda ljudbild än vad vi jobbat med förut, så började vi försiktig treva med den igen. Det var något med ljudlandskapet som gjorde att den plötsligt satt som en smäck och vi började tänka att den kanske kommer att duga på EP:n ändå, men när vi var färdiga med arbetet insåg vi att det definitivt var en singel.

Gustaf Johnsson om Lady som kommer att finnas med på den kommande EP:n

Det här nya ljudlandskapet som Selma & Gustaf, som också delar på sången i Lady, ger oss är så himla skönt.

Denna gång blir det soft indie med både americana- och alternativ pop-känsla. Det är så vackert och vemodigt att man blir tårögd – och Lady utan tvekan en blivande klassiker i min bok. Den låter alldeles fantastiskt bra redan efter en lyssning, men sedan växer och växer den.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Punsch är tillbaka med Sagor från Bergslagen

Nästa inlägg

Retro-metal med Steel Rhino

Senaste om Selma & Gustaf