Future Mondays – en ny suverän EP med Selma & Gustaf

/

Det var under slutet av 2020 som Selma & Gustaf presenterade ett nytt sound.

Nu släpper de den härliga EP:n Future Mondays.

5/5

Artist:
SELMA & GUSTAF
Albumtitel:
FUTURE MONDAYS (EP)
År:
2021
Genre:
INDIE, POP
Skivbolag:
SELMA & GUSTAF

När Selma & Gustaf tidigare har släppt sina låtar har det handlat om någon blandning av folkrock, americana och indierock. Det har varit mjukt, snyggt och alldeles fantastiskt bra.

Men under slutet av 2020 behövde de välja en annan väg och när de nu ger oss Future Mondays är det inte mycket som är sig likt rent ljudmässigt. Nu blir det mer elektroniska inslag.

  1. Lady
  2. Cadillac
  3. Diamonds
  4. Blue
  5. Rooftop
Selma & Gustaf släpper en ny EP. Foto: Hampus Marcussen

Det är svårt att beskriva soundet på denna nya skiva men den har mer av en känsla som är LA swag fast på en ensam bar i en liten by i Sverige.

Selma & Gustaf

Den första singeln med det nya soundet blev Cadillac. Det är en härlig och mjuk poplåt. Americanasoundet är utbytt mot ett mer elektroniskt sound. Det är synthesizers, pads och stämmor som har fått en mer framträdande roll – och herre jösses så bra det låter, inte minst när refrängen kickar in!

Selma & Gustaf har även släppt Rooftop som singel. Med Rooftop får vi en soft och väldigt vemodig låt. Det här mjuka och varma moderna indie-folk-pop-soundet som har elektroniska inslag, där Selma Edenståhl och Gustaf Johnsson delar på sången, gör att ögonen tåras när tiden har passerat … om man skulle summera den här låten med ett ord? Makalös.

Även Lady, som inleder Future Mondays, är släppt som singel och med den ger Selma & Gustaf (Selma Edenståhl, Gustaf Johnsson, Viktor Rasimus-Ek, Emil Thurell och Carl Embretsén) oss en låt som de har försökt spela in tidigare och de har även gjort en livesession med den, men det kändes inte rätt då så låten lades i ”du får vila på obestämd tid”-lådan.

Men här har Selma & Gustaf fått till låten – som är skriven med inspiration från historien om den så kallade ”Sveriges farligaste kvinna” och relationen hon hade med en speciallärare som lyckades hjälpa henne till ett bättre liv, men inspirationen har även varit rent, klassiskt gammalt utanförskap. Det blir en soft indielåt som har både americana- och alternativ pop-känsla. Det vackert, vemodigt och alldeles underbart att lyssna på – det är också en lika underbar avslutning på en fantastisk EP.

Det blir två ny låtar: Diamonds och Blue. Och … wow! Diamonds! Diamonds! Selma Edenstål bjuder på magi bakom mikrofonen. Hennes röst är alldeles utmärkt till det här mjuka elektroniska soundet där det bjuds på retrokänsla i och med syntheffekterna. Det är så soft och alldeles underbart. Det är tre minuter och 45 sekunders briljans från det här bandet.

Blue är en vemodig låt som börjar lite smått avskalat, men som sedan tar fart – en aning i alla fall – där det dessutom blir sköna U2-gitarrer som tuggar i gång lite svagt i bakgrunden.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Larson startar om - med albumet Rötterna

Nästa inlägg

Här är en ny stark EP av Lars Winnerbäck

Senaste om Selma & Gustaf