Larson startar om – med albumet Rötterna

/

Fredrik Larson släppte nio album.

Det fick räcka så.

Han ville ha en nystart och nu släpper han sitt första album som Karl Mikael Larson – och den svenske folktrubaduren är smått lysande som vanligt.

4/5

Artist:
KARL MIKAEL LARSON
Albumtitel:
RÖTTERNA
År:
2021
Genre:
FOLK, ROCK
Skivbolag:
KARL MIKAEL LARSON

Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Det är smått otroligt att Fredrik Larson inte har nått ut till en bredare publik. Det han har gjort, ofta tillsammans med sin bror Limme Johnsson, är ta mig tusan svensk musikhistoria.

Alla vet vem Lars Winnerbäck är. Alla vet vem Peter LeMarc är. Det är inte så konstigt med tanke på vad de har gjort, men det känns faktiskt inte fel att nämna Fredrik Larson tillsammans med dessa herrar – även om det känns lite som om Larson ofta passerar obemärkt förbi när han släpper nytt och det är både märkligt och synd. Han förtjänar så mycket mer och det spelar ingen roll om han gör sin musik som Fredrik Larson eller Karl Mikael Larson – för han är en otroligt skicklig låtmakare och hans berättande texter är alltid spännande att få höra.

När han nu släpper sin debutplatta som Karl Mikael Larson har han rensat i sin dator.

Hösten 2019 rensade jag i datorn. Gamla bloggtexter och dagboksanteckningar redigerades och en hel del raderades. I arbetet med dem hittade jag en del udda och överblivna sånger. Låtar bandet ratade eller sådana jag inte trodde på. Några passade inte just då. Att ensam sjunga dem från sängkanten ger sällan hint om de är bra eller kass. Livet rullar på. Man skriver nytt.

Fredrik Larson på sin webbsajt

Larson hittade en hel del låtar i sin dator. Han hittade bra låtar som han justerade en del och när vi nu får Rötterna, det första albumet i en svit om minst fem, blir det nio låtar som är skrivna skrivna under åren 1998-2003.

  1. Svart som sot
  2. Rötterna
  3. Södra vägen blues
  4. Engelholm
  5. Jag vill va med dom som älskar
  6. Gränsen
  7. Gruvan
  8. Vart än jag lägger ner min hatt
  9. Frukost på balkongen

Det är riktigt fina låtar som Fredrik Larson (sång, gitarr, munspel, piano) har gjort tillsammans med Limme Johnsson (gitarrer, bas, piano, trummor, orgel, programmering, producent) samt Carl Magnus Consitt (trummor, percussion) och Filippa Starfeldt (körsång).

Karl Mikael Larson ger oss det där soundet som man känner igen. Det är någon folktrubardurrock. Det är soft folk och rock som blandas och det är texterna som hela tiden är i fokus, men det kryddas med ett grymt snyggt och soft gitarrlirande från Limme Johnsson.

Det blir bland annat låtar om när allt är svart, om kärlek, om en hemstad, om en dröm och om en replokal på Södra vägen och när det är Larson som ger oss de här berättelserna så är man fast. Man sitter tyst, lyssnar och njuter.

Här finns några ruskigt fina låtar. En är titelspåret Rötterna som egentligen är två skrotade texter som blev till en ny. Här berättar Larson om ekorrhjulet och om att återvända till rötterna, till poängen med att leva.

Södra vägen blues är en annan höjdpunkt – och som vanligt är det Larsons text som man fastnar i. Man känner nästan att man är med honom när han lämnar den där personen som gick bakom hans rygg för Göteborg … han beskriver det så himla bra och sedan paketeras det i ett skönt sound som går åt folkrock/vispop-hållet.

Jag vill va med dom som älskar, som Larson skrev på sängkanten i lägenheten i Helsingborg i juli 2003, är även det en suverän låt. Nu blir det mer americana. Det blir en låt som det doftar mer country om. Det är dock fortfarande Larsons berättelse och det är Larsons röst där han vägrar att släppa sin dialekt – och det är det som bland annat gör honom så bra. Det kan inte bli mer personligt än att man är sig själv. Sedan blir man ju inte direkt ledsen av det sköna gitarrsoundet …

Det blir lite mer fart i såväl Gränsen som Gruvan och det bryter av skönt på en lika skön platta som rundas av med en kärlekslåt, Frukost på balkongen:

Från balkongen i Tågaborg såg man ut över Öresund, och om sikten var klar, ända bort till Helsingör. En ständigt återkommande livskärlek gjorde sig påmind. Ett par brev skrevs och kastades i papperskorgen och blev denna lilla pärla till sist. The first cut is the deepest.

Fredrik Larsson på sin webbsajt

Läs mer om Karl Mikael Larsons album på hans webbsajt. Ingen kan ju berätta om hans låtar bättre än han själv.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Rått och opolerat med Nightwatchers

Nästa inlägg

Future Mondays - en ny suverän EP med Selma & Gustaf

Senaste om Fredrik Larson