Larson är tillbaka – med ännu äldre låtar …

Fredrik Larson skickade ut 1979 i vintras.

Nu är han tillbaka med en ny platta med gamla låtar och ta mig tusan om inte det här är en kalasplatta också …

4/5

Artist:
FREDRIK LARSON
Albumtitel:
NATTÅGET FRÅN PRAG
År:
2017
Genre:
FOLK, ROCK
Skivbolag:
ROSOR, RECORD UNION

När Fredrik Larson gjorde 1979 var det gamla låtar som hade hamnat i en byrålåda som fick nytt liv. Det var känslosamma låtar med fantastiska texter.

Det där finns givetvis kvar när han skickar ut sitt åttonde album Nattåget från Prag – som innehåller ännu äldre texter. Det är låtar som skrevs omkring 1997-1998 så detta blir något av ett 20-årsjubileum för Fredrik Larson som då tog en veckolång resa till Prag för att fira sin 30-årsdag i sin ensamhet.

Det är också en hyllning till de som har inspirerat Larson i sitt låtskrivande: Nationalteatern, Eldkvarn, Ulf Lundell, Björn Afzelius, Neil Young och Bob Dylan.

  1. Nattåget från Prag
  2. Dagen
  3. Rockorkestern
  4. Floden
  5. Bahnhof zoo
  6. Brev från ett hotellrum
  7. Brända barn
  8. Höst

Några av låtarna finns med på Ny Söndags platta som också heter Nattåget från Prag. Den plattan släpptes för 17 år sedan … Då sjöng Larson på rikssvenska. Det gör han inte nu. Nu är det skånska som gäller – och det är så det ska vara. Det blir så personligt och då blir texterna och låtarna ännu bättre.

Och om man gör en jämförelse med albumet 1979 så är denna platta lite mer rock ’n’ roll.

Titelspåret Nattåget från Prag är en favorit. Det börjar soft med en akustisk gitarr och ett munspel, men snart tar elgitarren plats och det blir en riktigt skön rocklåt.

Det var så länge sen

Det var så många år sen

Jag har suttit där för länge

På de hemlösas kaj

På den andra sidan bron

Hör jag klockorna slå

Där hör jag någon ropa

Du måste därifrån

Här finns gott om bra låtar. Ja, det finns inte ett enda svagt spår så det känns egentligen rätt löjligt att välja ut favoriter, men man måste ändå även nämna Dagen och Floden. Det är så sköna låtar så de hade platsat på ett samlingsalbum med svenska klassiker.

Så har säger Larson i ett pressutskick inför skivsläppet: ”Inför min 50-årsdag i maj 2017 bokade jag studio och samlade bandet. Vi valde ut åtta låtar och bandade in dem under tre dagar. Titelspåret skrevs för 20 år sen och var min allra första låt! Den var också början på ett lite annorlunda liv. Sen dess har över 300 låtar skrivits, åtta album givits ut, bolag har bildats och flera hundra spelningar avverkats. Något genombrott eller större framgång har dessvärre uteblivit, ändå har skrivandet fortsatt år efter år.”

Det är väldigt konstigt att Larson inte har fått något genombrott för det här är väldigt, väldigt bra svensk rockmusik. Det är lätt att ta till sig och texterna är lysande. Historierna som han bjuder på gör att man bara vill lyssna mer och mer.

Nattåget från Prag är ett album som skickar ut vibbar från Eldkvarn, Peter LeMarc, Björn Afzelius och Ulf Lundell. Du hör det både i text och musik och då hamnar den här plattan snabbt på måste lyssna på-listan.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

5 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

1980-talsfavoriten bjuder på en liveplatta

Nästa inlägg

"Vi ändrade inte på nåt utan lät det vara en retroplatta"

Senaste om Fredrik Larson