/

”Vi ändrade inte på nåt utan lät det vara en retroplatta”

Åtta album.

300 låtar under bältet.

Nu är Fredrik Larson högakuell med det nya albumet Nattåget från Prag.

Nattåget från Prag är både ett 20-årsjubileum och en hyllning. Kan du berätta lite om det?

– För 20 år sen skrev jag min första låt och hade då nyss fyllt 30. Mitt liv tog en rätt rejäl vändning efter det och jag har faktiskt skrivit oavbrutet sen dess. När jag närmade mig min 50-årsdag så ville jag fira den genom att göra det roligaste som finns – sätta ihop ett band och spela in i studio. Jag och brorsan tyckte att de första låtarna var värda att göras om på nytt. När vi repade in dem med bandet var influenserna uppenbara. Vi hörde ekon av Nationalteatern, Eldkvarn och Neil Young och vi ändrade inte på nåt, utan lät det vara en retroplatta på mer än ett sätt. Någon enstaka textrad och nåt ackord ändrades. Annars är det precis som för 20 år sen. Och det blev en hyllning till låtarna som skrevs då och till våra inspirationskällor!

Den skivan blev väldigt bra, fick bra recensioner och vi fick lite blodad tand.

På plattan 1979 var det gamla låtar som du gav nytt liv. Det är lite samma sak med Nattåget från Prag. Hur kommer det sig att du har valt att lyfta fram gamla låtar?

– När jag blev pappa vid 48 års ålder trodde jag musikerlivet och låtskrivandet skulle lugna ner sig. Men det blev tvärtom viktigare än innan och jag började längta efter att göra om en del grejor. 1979 gjorde jag och min yngre bror som en hyllning till vår mamma – som gick bort 2001 – och vår barndomsstad Ängelholm – som blev 500 år häromåret. Den skivan blev väldigt bra, fick bra recensioner och vi fick lite blodad tand. Även albumet Roma står på tur att göras om nästa år!

Hur var känslan när du plockade fram den första låten du hade gjort, Nattåget från Prag, och gjorde den igen?

– En märklig känsla av att tiden står still. Jag kunde inte ändra på något i den. Det var extra skönt att sjunga den på skånska också.

Du har släppt åtta album. Om du får välja ut en låt från varje platta som är Fredrik Larson lite extra mycket. Vilka skulle det bli?

Oj. Spontant säger jag: Lång väg hem (Ihop), Jag måste vara fri (Gott liv), Folk (Folk), Förlovat land (1979), Rockorkestern (Nattåget från Prag), Skandinavien (Underlig värld) och Vet du vem jag är (Roma).

När jag repar med bandet så griper alltid Jag måste vara fri tag i mig.

Vilken är din absoluta favoritlåt av allt du har gjort?

– När jag repar med bandet så griper alltid Jag måste vara fri tag i mig. Trots att den är över tio år gammal har den en känsla jag trivs med än.

Hur började allting med musiken för dig? När bestämde du dig för att göra musik?

– Efter min lilla tripp till Prag i maj 1997 började både musik och text flöda. Innan jag åkte gjorde jag försök till att skriva låtar som inte sa nånting, men när jag kom hem därifrån så blev skrivandet både enkelt och naturligt. Och hela den sommaren skrev jag en massa och frågade även ett band om de ville repa in dem. Vi bokade snart några spelningar, spelade in demos och någonstans kring sommaren 1998 bestämde jag mig för att satsa helhjärtat.

Nämn tre artister som har påverkat dig mest i din musikkarriär!

Plura Jonsson, Peter LeMarc och Mikael Wiehe.

Rockfarbror har sitt säte i Karlskrona. Vad är din anknytning till Karlskrona och/eller Blekinge?

– En barndomsvän flyttade till Ronneby i mitten av 1990-talet. När jag bodde i Göteborg kring 1998-1999 bjöd han ner mig och jag trivdes med lugnet och tristessen där. Han hyrde ett torp och jag flyttade in något år senare. Blekinge är väldigt vackert och Karlskrona är en otroligt fin stad. Jag har bott både i Ronneby och Karlskrona i omgångar.

När jag sätter mig med gitarren brukar det lossna ganska fort och sen skriver jag bara ner texten.

Dina texter är väldigt bra. Var får du inspiration till texterna? Hur väljer du ut vad du ska skriva om?

– Mina texter är alltid sprunget ur livet jag lever. De bygger alltid på en känsla, ett ackord, en första rad. När jag sätter mig med gitarren brukar det lossna ganska fort och sen skriver jag bara ner texten.

Hur ser framtiden ut för dig? Har du några konserter eller något inplanerat?

– Ja, vi kommer att spela ute mer framöver. Har bokat spelningar i Åstorp, Brekille och Göteborg. Än så länge bara fyra spelningar bokade.

Vad ser du mest fram emot i år?

– Att spela inför folk igen. Jag har haft lite paus sen två år tillbaka.

Vad lyssnar du på för någon musik själv just nu?

– Jag brukar sätta på gamla Van Morrison och Dylan-plattor på vinyl här hemma och yoga till!

Nämn tre album som man måste höra innan man dör!

Van Morisson – Into the Music från 1975, Bob Dylan – Blood on the tracks från samma år, Eldkvarn – Himmelska dagar.

Hur kommer du att fira släppet av Nattåget från Prag?

– Jag firar med spelning i Åstorp den 19 augisti, Bengans fik i Göteborg den 21 augusti och hemma i vårt hus i Strövelstorp den 2 september! Ska försöka fira hela hösten med fler spelningar.

 

Här finns Fredrik Larson på Spotify:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Larson är tillbaka - med ännu äldre låtar ...

Nästa inlägg

Elliott Murphy fortsätter att leverera ...

Senaste om Fredrik Larson