Ny Larson låter precis lika bra som tidigare …

/

Fredrik Larson är på gång med sitt tionde album.

Nu släpper han en första låt från det: Jag vill va med dom som älskar.

Fast nu har Fredrik Larson blivit Karl Mikael Larson.

4/5

Artist:
KARL MIKAEL LARSON
Album:
JAG VILL VA MED DOM SOM ÄLSKAR (SINGEL)
År:
2020
Genre:
ROCK, FOLKROCK
Skivbolag:
FREDRIK LARSON

Fredrik Larson är hur pålitlig som helst. Varenda gång som han släpper något så blir det bra från denna svenska folkrock/trubadur-artist.

Det är väl bara till att ta hans album Brott och straff (2019) som exempel. Det är alldeles lysande och – jag har tjatat om det – det är smått obegripligt att det ska vara så svårt för en så duktig artist att nå ut till en större publik.

Larson gör utan minsta tvekan lika bra låtar som många av de stora i Sverige: Peter LeMarc, Eldkvarn … ja, bara välj själva bland den svenska eliten – om man kan kalla dem för det. Larson platsar där hur lätt som helst.

Lagom till att han är på gång med att fira tio album har Fredrik Larson valt att bli Karl Mikael Larson. Han berättar om det i ett mejl.

– I höstas påbörjade jag en bok om min uppväxt och sagolandet vi bodde i. Och under det arbetet växte en känsla för mitt andra namn. Vad ska vi med alla namn om de inte används? Fredrik har jag aldrig varit överens med. Och folk runtomkring har alltid gett mig olika smeknamn. Jag gillade idén om nystart och nytt namn. En andra andning i karriären typ. Så så blev det. Och bok blir det framöver också!

Nu släpper den nye Larson den nya singeln Jag vill va med dom som älskar, som är en äldre låt.

Fredrik Larson har numera artistnamnet Karl Mikael Larson. Foto: Pressbild

Jag vill va med dom som älskar skrevs på sängkanten i lägenheten på Tågaborg i Helsingborg sommaren 2003. Förgäves försökte jag få kontrakt på en platta. Musikbranschen krisade. Ingen vågade signa. Och jag var nära att ge upp. Men icke. Kärleken till musiken knuffar en vidare. Låten fanns med i en ganska risig version på albumet Roma.

Nu blir det mer americana. Det blir en låt som det doftar mer country om. Det är dock fortfarande Larsons berättelse och det är Larsons röst där han vägrar att släppa sin dialekt – och det är det som bland annat gör honom så bra. Det kan inte bli mer personligt än att man är sig själv. Sedan blir man ju inte direkt ledsen av det sköna gitarrsoundet …

Det kommande albumet, där Larsons försöker få till ett mer americanastuk, heter Rötterna och albumet är tänkt att släppas under hösten.

– Vi jobbar med albumet en dag i veckan jag och min bror Limme Johnsson, som producerar återigen. Blir förhoppningsvis släpp i september-oktober. Ett roligt projekt. Låtarna är skrivna mellan åren 1998 till 2003 när jag skrev en massa, bildade band och ömsom bodde i Göteborg, ömsom i Ronneby, Karlskrona, och Helsingborg.

– Med Rötterna tecknas den tiden, 1998-2003 och händelser runt mig, som formade både låtskrivandet och mig som person. Och samhället, skriver Larson i mejlet.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

  1. Och Fredrik/Karl Michael Larsson är fantastisk. Men nog borde Limmet lyftas mer då låtarna inte variti närheten av så lyckade om inte Perfektionist en och musikgenrer Limme på Studio Mansarda låg bakom.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

The Grand 95 släpper nya plattan Nowhere

Nästa inlägg

Kurbitz presenterar sig på bästa sätt med Mona Lisa

Senaste om Fredrik Larson