Oj, så det svänger Los Fastidios!

I år firar Los Fastidios 30 år som band.

De gör det med sin härliga platta: XXX the number of the beast.

4/5

Artist:
LOS FASTIDIOS
Albumtitel:
XXX THE NUMBER OF THE BEAST
År:
2021
Genre:
SKA, PUNK
Skivbolag:
KOB RECORDS

Los Fastidios bildades i Verona, Italien, under slutet av 1991. Det här härliga gänget bjuder på streetpunk, rock ’n’ roll, 2tone, oi! och ska. Framför allt så bjuder de på skapunk – och det betyder att vi får ett sjuhelsikes gung på platta efter platta och låt efter låt.

Textmässigt så har de gett oss allt från glada festlåtar till antirasism- och diskrimineringslåtar.

 • Hasta la Baldoria (1996)
 • Contiamo su di voi! (1998)
 • Guardo avanti (2001)
 • Siempre contra (2004)
 • Rebels’n’revels (2006)
 • All ’arrembaggio (2009)
 • Let’s do it (2014)
 • The sound of revolution (2017)
 • Joy joy joy (2019)
 • From lockdown to the world (2020)
 • XXX the number of the beast (2021)

När de nu skickar ut sin nya platta blir det 14 låtar – och det är 14 låtar som får dig på gott humör. Det är 14 låtar med ett härligt gung och som gör att man önskar att man hade varit lite mjukare i kroppen …

 1. Intro
 2. Monkeys
 3. Torneremo ancora
 4. Back in ’79
 5. These boots
 6. The queen of the dancefloor
 7. Beverley
 8. Take a stand
 9. Where are you now?
 10. Pour la libertè
 11. Blue beat boy 2.0
 12. A.H.L.
 13. Rock’n’roll town
 14. Tu lo sai

Det här är verkligen sköna låtar. Det är feelgood-låtar och den där glädjen som Los Fastidios har när de gör sina låtar smittar av sig. Sedan är det lite kul att de varierar sig i språket där det blir engelska, italienska och franska. Det spelar liksom ingen roll att man knappt begriper ett ord av vad de sjunger om när det blir italienska eller franska – man får ända en feelgood-känsla.

Albumet inleds med ett 37 sekunder långt intro innan det gungar i gång med Monekys och sedan blir det lite mer fart med Torneremo ancora.

Även Back in ’79 ser till så att det svänger som tusan, men det är med These boots som albumet mer eller mindre exploderar. Det exploderar inte som i något tungt utan i ett otroligt gung och ska-låten är ultracatchig samtidigt som det blir en allsångsrefräng.

The queen of the dancefloor är lika skön den. Här blir det lite mer rock ’n’ roll, men ska-känslan kommer in så fort sången börjar. Det är så jäkla härlig musik!

Den blir en ordentlig reggae-känsla med Beverly, men vrids musiken till och när Take a stand kickar i gång så blir det rena protestsången. Los Fastidios manar oss att gå samman och stå upp emot rasism och orättvisor. Det gör det på sitt sätt – med ska-musik.

Och det finns fler härliga låtar här: Rock’n’roll town, Where are you now? och Pour la libertè är defintivt tre höjdare – och hela albumet är riktigt bra. Det går liksom inte att stå emot det här.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Gamla Priest-medlemmar släpper fet platta

Nästa inlägg

Den allenstädes närvarande Göran Edman!

Senaste om Los Fastidios