Först nytt med Lukather – sedan med Williams

Vad har Joseph Williams och Steve Lukather gemensamt förutom att de finns med i Toto?

Tja, de är vassa musiker – och de släpper nya soloplattor på samma dag.

4/5

Artist:
JOSEPH WILLIAMS
Albumtitel:
DENIZEN TENANT
År:
2020
Genre:
ROCK
Skivbolag:
THE PLAYERS CLUB

Det klassiska bandet Toto behöver knappast någon närmare presentation. Det är där Joseph Williams har funnits med i omgångar, men sångaren och låtskrivaren har även släppt en del soloplattor.

Denzien tenant blir dock hans första på tio år.

 • Joseph Williams (1982)
 • I am alive (1996)
 • 3 (1997)
 • Early years (1999)
 • Vertigo (2003)
 • Two of us (2006)
 • Vertigo 2 (2006)
 • Smiles and tears (2007)
 • This fall (2008)
 • Williams/Fries (2011)
 • Denzien tenant (2020)

De där med solo stämmer kanske inte fullt ut om man ska hårdra det. Williams, som även har gjort mycket tv- och filmmusik, tar ofta hjälp av sina polare i Toto när han ska göra album i eget namn.

Det är samma visa nu.

När Joseph Williams nu släpper en soloplatta gör även Steve Lukather det – och det två polarna från Toto har hjälpt varandra mycket.

Då är det väl självklart att det låter mycket Toto äver det hela. Sedan är det ju Toto-sångaren själv som vi hör här … plus att Williams även har tagit hjälp av David Paich, Simon Phillips, Leland Sklar, Lenny Castro som alla har någon gång har varit medlemmar i Toto. Michael Landau och Lenny Castro, båda har Williams känt sedan barnsben, är andra som har bidragit mycket till albumet.

Mike Landau har jag spelat med sen jag var tonåring och han vet precis hur jag vill ha det. Hans bidrag är så inspirerande. De hjälper mig att ta mig vidare till nästa steg i komponerandet. Steve Lukather är likadan. ”Lenny” vet precis vad som behövs och kommer alltid med flera alternativ. Han levererar alltid. Liksom Mike Landau har jag känt ”Lenny” sedan vi var barn.

Joseph Williams
 1. Never saw you coming
 2. Liberty man
 3. Denizen tenant
 4. Wilma Fingadoux
 5. Black dahlia
 6. Don’t give up
 7. The dream
 8. Remember her
 9. No lessons
 10. Mistress winter’s jump
 11. If I fell
 12. World broken

Williams ger oss mjukrock med en progressiv känsla och som vanligt är det välgjorda låtar. Här finns också covers. Williams gör om The Beatles If I fell och Peter Gabriels Don’t give up. På den sikstnämnda sjunger Joseph Williams tillsammans med sin dotter Hannah Ruick. Bara det gör att man vill höra den extra många gånger. Lägg sedan till att det blir både stråkar och piano … Bästa spåret på ett fint album är dock Liberty man.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Första soloplatttan på åtta år av Steve Lukather

Nästa inlägg

Surfer Blood fixar sommarkänslan