Anders Norman lever upp till förväntningarna

Under året har Anders Norman skickat ut tre singlar. Gemensam nämnare för dem är att de alla har varit väldigt bra.

Nu är det dags för ett albumsläpp.

Vi får plattan Lifelines.

4/5

Artist:
ANDERS NORMAN
Albumtitel:
LIFELINES
År:
2018
Genre:
ROCK
Skivbolag:
TINDRA RECORDS

Anders Norman skickade ut sin debutplatta 2008 och sedan dess har han med ojämna mellanrum fortsatt att skicka ut sin rockmusik.

 • It’s time (2008)
 • Easy street (2010)
 • Just another mile (2012)
 • Fragile (2014)
 • Kärleksstigen (EP) (2015)
 • Live at Folk å Rock (EP) (2017)
 • Lifelines (2018)

Inför släppet av Lifelines har Norman sett till så att förväntningarna har varit höga – och det är bara hans eget fel. Singlarna som han har släppt har varit så jäkla bra!

Så här ser låtlistan på Lifelines ut:

 1. Born to be
 2. Dreams and guitars
 3. Lifelines
 4. Still here we are
 5. Can’t get enough
 6. Runaway
 7. Remember the children
 8. These are the times

Det är en smått sjuk start på plattan. Norman skickar ut tre kanonlåtar direkt. Först ut är Born to be som är en rocklåt som går i countryspåret. Att det här är en låt som kommer från en svensk artist hade man inte kunnat gissa om bladet hade varit blankt före den första lyssningen. Då hade man snarare gissat på en artist från den amerikanska södern.

Spår nummer två Dreams and guitars – där tre låtskrivare, tre generationer och tre drömmar möts för att göra en låt: Anders Norman, Andreas Eriksson och Jon Strider – har varit en favorit sedan jag hörde den första gången, men Lifelines utmanar som den bästa låten på plattan. Det är en sådan känsla i den här rockmusiken där Norman även skickar in americana/country att man bara måste höra mer.

Den här berättelsen, i Dreams and guitars som bygger på en verklig händelse, är så bra att låten blir tidlös.

Josie’s driving with the sun in the mirror
Lights her battered face
She’s leaving with a bag in the backseat
across the interstate
She pulls into a Philips station
for cigarettes and gas
wears her hat with a pink carnation
she’s never going back

Anders Norman

Den tredje låten är titelspåret Lifelines. Det är samma magiska känsla i den som det är i Dreams and guitars. Hur Norman lyckas få till det kan jag inte förklara …

Här får vi också lite orgel, som spelas av ingen mindre än Tony Carey, som lyfter låten tillsammans med det makalöst sköna gitarrsoundet.

Övriga fem låtar då? Bra! Bra! Bra! Så fort Norman skickar ut en låt som går i ett något lugnare tempo så letar den sig rakt in i hjärtat. Det är sådan känsla att nackhåret reser sig.

Kanske att Still here we are, Can’t get enough och Remember the children med den suveräna gitarrlirandet och den suveränt sköna och nästan storslagna keyboardslingan, sticker ut lite extra.

Norman berättar själv lite kort om sina låtar:

 • Lifelines

En samling berättelser från verkliga livet.

 • Born to be

Handlar om en ung man som lämnar hembygden för att upptäcka världen.

 • Dreams and guitars

Handlar om Josie som lämnar en pojkvän som misshandlar henne.

 • Still here we are

Handlar om en gammal kollega som miste sin 22-åriga dotter och bad mig skriva en låt om henne. Sorg är något vi alla kan relatera till. #fuckcancer. (Producerad av Amir Aly).

 • Can’t get enough

Tillbaka till hemorten där vi vandrar genom byn och minns där vi som unga sprang hungriga på livet. Där våra barn nu springer.

 • Runaway

Med alkohol kan vettet gå ur. Här är en berättelse om hur en kille på fyllan hamnade i vattnet en kall vinternatt (-12). Det kunde ha gått illa. Duett med Sofie Alvén.

 • Remember the children

Barn är alltid oskyldiga. Krig med religiösa, politiska eller giriga motiv drabbar barnen. Oavsett vilken sida man står på. Barn gör inga val. De föds oskyldiga.

 • These are the times

I tider av Trump, Putin, Kim Jong

Det enda negativa jag kan hitta med den här plattan är antalet låtar. Åtta. Åtta är för lite! När det är så här bra vill man ha mer!

Plattan släpps på lördag den 21 juli.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Energin hos The Generators verkar inte sina

Nästa inlägg

En ny suverän singel med Greta Van Fleet

Senaste om Anders Norman