/

Originalet vinner alltid … eller? Del 3

Det spelar ingen roll vem som gör om den eller hur bra den nya versionen är.

Originalet vinner alltid … eller?

Här har ni återigen ett helt gäng med covers som utmanar – eller i alla fall nästan utmanar – originalet …

Jesse Malin – Crawling back to you

Det var tidigare i år som Jesse Malin gav oss singeln Backstabbers och som andralåt på den finns den här magiska versionen av Crawling back to you. Det är grymt känslosamt när Malin lägger sina händer på Tom Pettys mästerverk som finns med på Wildflowers-plattan från 1994.

David Cook – Don’t you (forget about me)

De skotska rock/new wave-bandet Simple Minds största hit är väl Don’t you (forget about me) och än i dag låter klassikern från 1985 hur bra som helst. 2011 var det amerikanska Idol-vinnaren David Cook som gjorde om den till en rocklåt – och det låter skitbra.

Mike And His Uke – Bonzo goes to Bitburg

För några månader sedan skickade Mike And His Uke ut en cover av Ramones-låten Bonzo goes to Bitburg. Låten, som finns med på albumet Animal boy, släpptes som singel 1985. Originalet är en sylvass låt. Mike And His Uke och hans vänner – Amy Gabba (Amy Gabba & The Almost Famous), Chris Cresswell (The Flatliners), Jesse Binova (The Interrupters), Justin Binova (The Interrupters), Karina Denike (NoFx, Dance Hall Crashers, The Cottontails, Red Room Orchestra), Mikey Hawdon (Fairmounts), Nikola Sarcevic (Millencolin) och Noodles (The Offspring) – sätter sina tänder i låten och de låter punklåten fortfarande vara punk och det låter alldeles makalöst bra.

Miley Curys – Communication

2003 släppte The Cardigans albumet Long gone before daylight. På den plattan finns Communication och den låten plockade Miley Cyrus – som har gjort några grymma covers genom åren – upp och gjorde om vid en av sina ”backyard sessions”. Cyrus kan få en del skit, men när hon får till det så går det rysningar genom hela kroppen. Det gör det här.

High Up North – Ride

High Up North är ett nytt svenskt band. Eller nytt … samtliga bandmedlemmar finns med i Selma & Gustaf: Gustaf Johnsson, Emil Thurell, Calle Embretsén och Viktor Rasimus-Ek. Det är liksom bara Selma Edenståhl som saknas. Tidigare under 2020 släppte de Ride och den här versionen låter hur bra som helst! Det är melankoliskt som tusan och det går i americanaspåret. Originalet gjorde Lana Del Rey 2012.

Dropkick Murphys – The Bonny

Det känns väl inte som om Gerry Cinnamon har slagit igenom i Sverige direkt … men skotten och singer-songwritern har gjort en del alldeles fantastiska låtar och The Bonny, som släpptes som singel 2019, är en av dem. Det amerikanska celticpunkrock-bandet Dropkick Murphys har dock koll på Cinnamon och de har gjort om låten totalt – och det låter väldigt bra även på detta sätt. Dropkicks version släpptes under 2020.

Teddy Swims – Blinding lights

Teddy Swims är väl vad man kan kalla för en Youtube-sensation. Han har lagt upp sina låtar där och fått en stor fanskara. En av hans låtar är covern på Blinding lights. Den här soulversionen, som Swims släppte under 2020, är grym. Originalet gjorde The Weeknd för ett år sedan.

Marilyn Manson – Personal Jesus

Synthgänget Depeche Mode släppte Personal Jesus som singel 1989 och låten finns med på deras album Violator som släpptes året efter. Det är en makalös låt och tillhör det bästa som DM har gjort. Marilyn Manson, som bjuder på någon form av industri-metal, tyckte att det var en bra idé att göra om den här låten 2004 – och det var det. Marilyn Manson gör det skitbra när de ser till att allting blir båltungt.

The Cure – Love will tear us apart

Det finns en jäkla massa band och artister som har gjort sin egen version av postpunklåten Love will tear us apart. The Cure, som ger oss gothic rock, postpunk, alternativ rock och new wave, spelade in låten backstage för 20 år sedan och även om det inte är en perfekt inspelning så låter det grymt bra. Joy Division är bandet som har gjort originalet och de släppte Love will tear us apart som en fristående singel sommaren 1980.

At The Movies – We don’t need another hero

At The Movies är ett musikprojekt som drog i gång under covid-19-pandemin. Chris Laney, Allan Sørensen och några vänner till dem bestämde sig helt enkelt för att göra covers på gamla filmlåtar. We don’t need another hero är en av dem – och kanske den bästa så här långt. På denna låt, som görs av Tina Turner i original och som finns med i Mad Max beyond thunderdome från 1985, finns Ronnie Atkins (Pretty Maids), Bruce Kulick (Grand Funk Railroad, ex-KISS) och Jacob Hansen (som kanske är mest känd för att ha producerat Volbeats album) med – och det är en sjukt skön version!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ny singel från det grymma synthgänget Kite

Nästa inlägg

Det är dags för Raketklubben att albumdebutera

Senaste om Krönikor