Glenn Hughes briljerar med The Dead Daisies

Glenn Hughes brukar briljera när han släpper plattor.

Denna gång gör han det tillsammans med The Dead Daisies.

4/5

Artist:
THE DEAD DAISIES
Albumtitel:
HOLY GROUND
År:
2021
Genre:
HÅRDROCK
Skivbolag:
THE DEAD DAISIES PTY LIMITED

The Dead Daisies är en supergrupp som bildades av David Lowy i Sydney 2013. Grejen är dock att Lowy bjuder in lite alla möjliga artister till sitt projekt och bland de om har funnits med i The Dead Daisies finns exempelvis Richard Fortus (Guns N’ Roses), Jon Stevens (INXS, Noiseworks), Marco Mendoza (Thin Lizzy, Whitesnake), John Corabi (The Scream, Mötley Crüe), Doug Aldrich (Bad Moon Rising, Whitesnake, Burning Rain, Revolution Saints) och Deen Castronovo (Journey, Hardline, Ozzy Osbourne, Revolution Saints).

Om man bortser från cover-plattan som släpptes för några år sedan och livealbum så ser The Dead Daisies diskografi ut så här:

 • The Dead Daisies (2013)
 • Revolución (2015)
 • Make some noise (2016)
 • Burn it down (2018)
 • Holy ground (2021)

Om man tittar på line-upen 2021 mot hur det såg ut på debutplattan så är det bara David Lowy själv som är kvar. Gitarristen Doug Aldrich är dock med och gör sin tredje platta med The Dead Daisies och för trummisen Deen Castronovo blir det andra albumet. Castronovo är dessutom med och delar på sången på Humble Pie-covern 30 days in the hole.

Men den som stjäl showen denna gång är Glenn Hughes – mannen som kallas för The voice of rock och som har en bakgrund i band som Deep Purple, Black Sabbath, California Breed och Black Country Communion – som har ersatt såväl sångaren John Corabi som basisten Marco Mendoza på Holy ground. Hughes briljerar från början till slut på albumet som förmodligen är det bästa som The Dead Daisies har gjort!

 1. Holy ground (Shake the memory)
 2. Like no other (Bassline)
 3. Come alive
 4. Bustle and flow
 5. My fate
 6. Chosen and justified
 7. Saving Grace
 8. Unspoken
 9. 30 days in the hole
 10. Righteous days
 11. Far away

Det är så jäkla sköna låtar! Det är en härligt groove i låter efter låt samtidigt är det ganska tungt och gitarriffen avlöser varandra. Lägg sedan till att Hughes biljerar både på bas och som sångare.

Visst hade man koll på att The Dead Disies kunde göra riktigt bra hårdrockslåtar i sina bästa stunder, men med tanke på coversplattan Locked and loaded (The covers album) från 2019, som inte var toklyckad, så visste man väl inte riktigt var man hade Lowy & company denna gång. Det var ju bara löjligt att tänka så … för Holy ground sitter verkligen rakt upp i krysset för att prata sportspråk.

Man fastnar liksom direkt på Holy ground (Shake the memory). Hughes briljerar direkt och när man dessutom får ett grymt gitarrsound så sitter man mest och undrar vad man blev träffad av. Sedan kommer Like no other (Bassline) och då blir man nästan golvad av grooven, gitarrlirandet och inte minst basgången från Hughes … Och det där är bara de två första spåren!

The Dead Daisies briljerar även när de drar ned på tempot. De gör det med den vackra och tragiska balladen Far away som är mer bluesig och låter kanske lite åt Gary Moore-hållet.

Det enda rätta är att spela denna plattan högt! Den ska spelas så högt det bara går för det är då The Dead Daisies låter som bäst!

Topp tre? Like no other (Bassline), Far away och Chosen and justified … och tre andra missa inte-låtar är Saving Grace, Holy ground (Shake the memory) och Unspoken.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Åtta minuter ska som får dig på bra humör

Nästa inlägg

Ett legendariskt band fortsätter att leverera

Senaste om The Dead Daisies