Annorlunda – men Larson är lika bra som alltid

I maj släpper Fredrik Larson återigen en ny platta: Brott & straff.

Och nu har vi fått ett första smakprov på den – och Larson låter lika bra som alltid.

4/5

Artist:
FREDRIK LARSON
Albumtitel:
MÅNGA OCH EN / TID ATT SÄTTA PUNKT (SINGEL)
År:
2018
Genre:
FOLK, ROCK
Skivbolag:
ROSOR

Fredrik Larson fortsätter att skicka ut plattor i ett rasande tempo.

Under 2017 fick vi till exempel såväl Nattåget från Prag som 1979.

Då var det gamla personliga låtar som Larson gav nytt liv. När vi får Brott & straff är det inte riktigt så: ”En folkhemsblues. Ett udda, tvärpolitiskt och mångbottnat album med låtar skrivna alltifrån 2005 och fram till i dag. Låter verkligen annorlunda.”

Larson, som bjuder på folkrock/vispop, skickar ut en aptitretare i en singel med låtarna Många och en och Tid att sätta punkt. Låtarna är hämtade från det mest politiska album som Larson har gjort.

Och för en annan är det här godis. Larson har en sådan känsla i det han gör att man suger åt sig varenda ord.

Många och en återvänder till ett debattprogram i SVT under nationaldagen 2006. Larson gör alltså en låt om ett debattprogram (?) – och det blir bra! Nationaldagsfirande är fult och rasistiskt tycker en del, andra vill fira med pompa och ståt. Åren passerar och Larson sjunger om skattetrycket, kvinnor som kvävs, det huvudlösa tvånget och barn som växer upp och lär sig att leva med det blinda hatet. Elva år senare töms glesbygden, fabriker står tomma och Larson undrar vem är jag nu?

Tid att sätta punkt beskriver Larson, på sin webbsajt, som ”Kikki Danielssons liv på knappt fem minuter.”

Man kastas in i logerna, man längtar upp på scen

Man trånar efter kärleken även om den kommer sent

Man blir aldrig gammal och inte heller ung

Dags att vända blad nu, det är tid att sätta punkt

Det är en låt om en ung, blond tonåring i en småort som som längtar bort, men det är också en låt om applåderna som tystnar, om ensamhet och om att falla ihop.

Det är två starka låtar som Larson skickar ut. Det är kanske annorlunda mot vad har han gjort tidigare, men det är också väldigt bra – precis som vanligt.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

4 Comments

  1. […] Många och en: skriven i juni 2006 i samband med en het debatt kring firande av nationaldagen. Om man får hissa flaggan utan att bli kallad rasist, nazist, fascist. Om man får lov att älska sin kultur och historia och även hylla den välståndsutveckling vi haft. Länge fanns ett kollektivt självförakt och dessvärre finns ett hat mot nationen även idag. Svensk kultur finns inte samtidigt som vilken annan kultur som helst både tokhyllas och är tabu att approprieras. Konflikter i vårt land har många bottnar – jag har själv gjort upp med några falska doktriner på äldre dagar. Uppenbart är bristen på en större kulturberättelse – något som för oss människor samman. En identitetssökande västvärld har gått vilse. Att skriva låtar har blivit viktigare än någonsin. […]

  2. […] Många och en: skriven i juni 2006 i samband med en het debatt kring firande av nationaldagen. Redan då diskuterades om man får hissa flaggan utan att bli stämplad som rasistisk nationalist. Om man får lov att älska sin kultur och historia och även hylla den välståndsutveckling vi haft. Debatter då var inte helt olika de vi har nu. Svensk kultur finns inte samtidigt som vilken annan kultur som helst både tokhyllas och är tabu att approprieras. Konflikter i vårt land har många bottnar och den svenska modell vi haft sen industriålderns dagar fungerar inte längre. Politiker lyckas inte heller ena människor. Uppenbart är bristen på en större kulturberättelse – något som för oss alla människor samman. En identitetssökande västvärld har i mina ögon gått vilse efter femtio år av politiska projekt. Att skriva låtar har blivit viktigare än någonsin. […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Några makalösa poplåtar av Phillip Phillips

Nästa inlägg

KajHolst - stökigt, maffigt och mörkt!

Senaste om Fredrik Larson