4/5
Artist:
Miles Kane
Album:
Coup de grace
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Virgin EMI, Universal

Soloalbum nummer tre av Miles Kane

Miles Kane har gett oss sin musik i snart 15 år.

För ett par veckor sedan fick vi hans tredje soloalbum Coup de grace – och Kane håller britpop/indierockfanan högt.

En annan har alltid varit svag för den där britpopen som dök upp under 1990-talet. Det var bland andra Oasis, The Verve, Suede, The Stone Roses och Robbie Williams (hans första platta) som skickade ut ett gäng med superplattor.

Några år senare dök Miles Kane, som även finns med i The Last Shadow Puppets och som var frontfigur i The Rascals tills de splittrades, upp.

Han har nu tre soloplattor på sitt samvete.

 • Colour of the trap (2011)
 • Don’t forget who you are (2013)
 • Coup de grace (2018)

Coup de grace blir Kanes första soloplatta på fem år, men tanken var en annan … Han började skriva på låtarna till albumet strax efter han hade släppt Don’t forget who you are. Kane blev dock lite distraherad när The Last Shadow Puppets bestämde sig för att göra ett album (Everything you’ve come to expect) som släpptes under 2016.

Nu är dock Kane framme vid målet och han har skickat ut sitt tredje soloalbum där britten bland annat har fått hjälp med att skriva flera av låtarna av vännen Jamie T.

 1. Too little too late
 2. Cry on my guitar
 3. Loaded
 4. Cold light of day
 5. Killing the joke
 6. Coup de grace
 7. Silverscreen
 8. The wrong side of life
 9. Something to rely on
 10. Shavambacu

Miles Kane ger oss britpop, indierock och garagerock. Det är melodiöst, ganska snabbt och lättlyssnat. Det är både punkstökigt och glamsnyggt. För en som alltid har varit svag för britpop så går det hem alla dagar i veckan.

Plattan kickar i gång med punkstökiga Too little too late och redan där höjer man ögonbrynen. Det är en jäkligt vass låt. Fast samtidigt är man inte förvånad. Miles Kane har gjort bra låtar förr.

Sedan får vi Cry on my guitar och det är ren magi. Det är plattans bästa spår. Det är småtungt och så melodiöst att man bara måste röra på fötterna. Sedan är det bara till att lyssna på gitarrlirandet …

Samarbetet med Jamie T är redan nämnt. Kane har dock med sig ytterligare en sylvass artist och det är Lana Del Rey som hjälpte duon med Loaded. Och ja, även det är en kanonlåt. Det är lite mer glitter över den.

Och det finns fler sylvassa låtar på Coup de grace. Killing the joke är en, titelspåret Coup de grace är en annan och The wrong side of life är en tredje.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Vilken skön återkomst, Markus Krunegård!

Nästa inlägg

Ny singel och album på gång för Greta Van Fleet