Retro-metal med Steel Rhino

Steel Rhino tar med oss på en debut där 80-talet fortfarande ringer i öronen.

3/5

Artist:
STEEL RHINO
Albumtitel:
STEEL RHINO
År:
2021
Genre:
HÅRDROCK, METAL
Skivbolag:
GMR MUSIC GROUP

Mikael Rosengren satt kanske vid trumsetet när han kläckte ur sig den ena låtidén efter den andra, och fattade att han satt på ett elvalåtars debutalbum?

Inte vet jag hur det gick till, men gissar att det kan ha fått ta sin tid att omsätta allt i reell musik – särskilt som man inte har ett komplett band att jobba ihop materialet med.

Det kvittar vilket för här är resultatet där studiomusikern Filip Vilhelmsson har bidragit med bas och gitarrer, och efter ytterligare sökanden lockades Herbie Langhans att stå för det vokala. Och Langhans meriter från Avantasia, Sonic Haven med flera gav ganska precis exakt vad Rosengren sökt i tonläge och sångstil med ett öga i backspegeln mot kanske Manowar, Accept, Toranaga och klassiskt 1980-tal.

Rosengrens låtar är av god kvalitet och trumspelet drivet och väl avpassat, bas och gitarrer bidrar till ett stadigt fundament för Langhans vokala bidrag som håller bra klass och med rätt morrande alternativt rätt kastratskrikande på sina givna platser.

Genomgående från låtar och lirande till produktion (Jakob Hermann och Jacob Hansen) är det stiltroget och med rätta retro-stuket och det är himla nära en fyra i betyg.

Men för mig känns det oftast som en välgjord demo mer än som en färdig platta, och det vill jag skylla på tama gitarr-insatser vad solon och uppbyggande klanger beträffar.

Solida, tuggande grunder, javisst – men extra broderingar som röjer undan stapeln av ölburkar och får det att ryka om rören i Marshallstacken saknas. I korta drag: Här finns för lite hetta och temperament.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mästerligt och vemodigt av Selma & Gustaf

Nästa inlägg

Spitfire bjuder på en häftig rock 'n' roll-resa