evelyne skapar magi – och gör årets bästa svenska platta

Ni vet när man har skyhöga förväntningar på en platta?

Tänk er då att när plattan kommer och den ändå är bättre än vad man hade vågat drömma om … det är precis vad evelyne levererar när de ger oss sin debutplatta Mer än någonsin!

5/5

Artist:
EVELYNE
Albumtitel:
MER ÄN NÅGONSIN
År:
2020
Genre:
INDIE, ROCK
Skivbolag:
COMEDIA

När man hörde evelyne första gången så tänkte man ”Fan! Detta är bra! Detta är riktigt bra! Det är ett nytt Kent!”

Nu är det inte riktigt så längre.

Det du kan – till stora delar – ta bort ur ekvationen är Kent. Just det där känns klart nedtonat. Resten stämmer och evelyne är liksom evelyne och ingenting annat.

Man ska ha klart sig att varenda låt som de har släppt på vägen fram till den här debutplattan har varit väldigt bra. Visst, jämförelsen med Kent har varit oundviklig, men när de nu släpper Mer än någonsin kickar evelyne i gång ett brutalt bra album med en riktig rocker. De öser verkligen på med sin härliga indierock i adrenalinkicken Genombrott. Ah, detta såg man inte riktigt komma. De har inte riktigt öst på så tidigare, men fan vad bra Mönsteråsbandet låter!

Det blir ett mer elektroniskt rocksound i Väntar allför länge. Då blir det också ett lite mer mörkt sound – och det är det här som gör att man bara älskar evelyne. Låten byggs på mer och mer och det känns nästan som om den exploderar innan det börjar om.

Här finns givetvis även de två singlarna Delar av min verklighet och Dom vi är. Delar av min verklighet är en vemodig låt där evelyne undrar vad som händer med vår framtid.

Dom vi är tillhör favoriterna tillsammans med övriga åtta låtar på ett makalöst fint album … Även på den låten så bjuder evelyne på elektronisk rock/indierock med ursköna melodier. Dessutom är det en skön text precis som vanligt: ”Livet snurrar på som vanligt, men där vi står står tiden still // Låt det magiska bli verkligt, vad vet dom och vad vet vi?”

Texterna är en ganska stor grej med evelyne. Det känns som om Alfred Ekwall verkligen jobbar med texterna och man fastnar lätt i dem, speciellt när det inte är så mycket till solskenshistorier.

Ta bara Vakna som exempel på det. Herre jösses! Det är så känslosamt att man bli tårögd. Sedan blir man ju inte direkt ledsen över att höra gitarrsoundet … gillar man dessutom när låtar byggs och och byggs upp så är detta balsam för själen trots att det går rysningar längs hela ryggraden! Det blir ju inte sämre av att bröderna Ekwalls far, Magnus Ekwall (The Quill), dyker upp och hjälper till med sången.

Fast det är liksom inte slut där. När Ser du min själ kickar i gång så sitter man mest och undrar vad man blev träffad av. Det är helt otroligt vilka låtar som evelyne radar upp från början till slut på detta fantastiska debutalbum.

Tack för det här evelyne. Ni har gjort årets bästa svenskspråkiga platta!

Topp tre? Vakna, Ser du min själ, Genombrott och de övriga fem låtarna …

Förresten, evelyne och Viktor Olsson kommer att spela i Blomstermåla folkets hus den 27 mars. Det där känns som en kväll som man inte får missa.

evelyne
Alfred Ekwall
(sång)
Jacob Gustafsson (gitarr)
Fredrik Jonsson (gitarr)
Kalle Ahlqvist (bas)
William Ekwall (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Vilken underbar återkomst, Jakob Hellman!

Nästa inlägg

Hurula ger oss kanonplattan Jehova

Senaste om evelyne