evelyne går på knock med nya plattan!

Det har gått fyra år sedan evelyne släppte sin makalösa debutplatta.

Nu är de tillbaka – och de går på knock när de rockar mer än någonsin på albumet Silver & illusioner!

Artist:
EVELYNE
Albumtitel:
SILVER & ILLUSIONER
År:
2024
Genre:
ROCK
Skivbolag:
EVELYNE

Redan 2019 skrev jag att evelyne var ett av Sveriges mest lovande band. Sedan dess har jag följt bandet och lyssnat på deras musik. Och vet ni vad? Hela vägen har det mer eller mindre varit galet bra – och de levererar grymma låtar gång på gång!

Det enda trista i sammanhanget är väl att det där stämmer fortfarande. Fem år senare och evelyne får fortfarande ses som ett av Sveriges mest lovande rockband. Det är jävligt trist att Mönsteråsbandet inte har lyckats nå ut till en större publik för det är de verkligen värda och det känns som om hela musik-Sverige – med undantag av Mönsterås med omnejd – har missat något stort.

Kan det bli ändring på det nu? Nu när uppföljaren till Mer än någonsin, som jag utsåg till den bästa svenska plattan 2020, kommer? evelyne skickade ut sin nya platta – Silver & illusioner – förra fredagen och det är en platta som jag redan nu påstår kommer att tillhöra årets bästa. Det är tvärsäkert att det kommer att bli ett av årets absolut bästa svenska album – och evelyne rockar mer än någonsin.

Och de har liksom hela paketet – inte minst så är sångaren och låtskrivaren Alfred Ekwall alldeles lysande som frontman i det här bandet.

Denna gång blir det nio låtar.

  1. Parasit
  2. Canvas
  3. Berör mig
  4. Illusioner
  5. När regnet faller
  6. Stor större du
  7. Rum 238
  8. Drömmarna vid liv
  9. Ögonen

Tre av låtarna på det nya albumet har redan spelats flitigt under något år. 2022 släppte evelyne EP:n Stora ord på strukna lakan och de finns med där.

Låtarna det handlar om är Berör mig, Stor större du och Ögonen. Det är lätt att förstå att de ville ha med dem … det är tre klasslåtar!

Och Berör mig är rena monsterlåten! De rockar på som tusan – och det låter alldeles fantastiskt bra! Gitarrinledningen, soundet som börjar driva på, texten … och sedan en refräng som fastnar plus lite temposkillnad till råga på allt. Makalöst! Det är ett monster till låt!

Stor större du är även det en fet rocklåt. Det är lite samma sak som med Berör mig – med ett bra tryck i låten samtidigt som evelyne drar ned tempot i verserna. Fan, det är så jäkla snyggt gjort och det låter så jävla bra!

Ögonen är lite mer av det evelyne som vi fick höra på debuten, lite mer indierock – fast det spelar liksom noll roll om man kallar det för rock eller indierock. Det är fem plus igen!

Den fjärde låten som har släppts sedan tidigare är singeln Drömmarna vid liv. Det är den mest poppiga låten på albumet – och jag hoppas att bandet håller sina drömmar vid liv och att det där genombrottet snart kommer …

Så till det nya. Eller det nya … När regnet faller är en 15 år gammal låt som evelyne tidigare mest har kört på fester och så. Då har de gjort den i en akustisk version. Här blir det en rockversion – och ja, 15 år senare så är låten fortfarande skitbra! Och den här versionen … mamma! Inledningen med gitarren, trummorna och att det bara växer … alltså, jag älskar verkligen det som evelyne gör. Den här temposkillanden i låtarna hela tiden. Lite lugnare verser och sedan bara trycka till. Det fungerar ta mig tusan varje gång!

Så, till det som är nytt. evelyne kickar i gång albumet med Parasit och det är en given succé. Det är ett evelyne i absolut högform! Det är en rocker, det är en rocker som fastnar och visar direkt hur tajt bandet har blivit.

Sedan kommer sångaren Alfred Ekwalls favoritlåt från Silver & illusioner: Canvas. Det är lätt att förstå varför han gillar den lite extra mycket … det är lugna verser och en maffig refräng. Ja, jävlar! Det är mästerligt gjort! En extra grej som gör evelyne så vassa är att de inte gör till sig. Ekwall gör det definitivt inte utan han sjunger med sin dialekt. Precis som det ska vara. Det känns äkta och det visar på attityd.

Rum 238 är en annan lysande låt. evelyne fortsätter att rocka och skifta tempo vilket gör att man blir extra nyfiken på texten, men så kommer man av sig när de drar på med gitarr, bas och trummor … underbart! Man får liksom bara börja om för att lyssna in sig på texten igen.

Fan! Då var det bara en låt kvar från Silver & illusioner. Fast det är något alldeles, alldeles extra. Det är balladen Illusioner. På debutplattan finns låten Vakna, detta är en fortsättning på den. Det är en låt om saknad. En fruktansvärt fin låt om saknad och jag älskar varje sekund.

Topp tre? Det känns egentligen bara korkat att välja ut tre låtar från den här plattan, men varför göra det för lätt för sig? Har du missat evelyne så börja med Berör mig, Canvas och … resten!

Missa inte intervjun med Alfred Ekwall: ”Vi behöver en chans på en stor scen. Det är scenerna som vi behöver komma upp på” – Rockfarbror

evelyne
Alfred Ekwall
(sång)
Jacob Gustafsson (gitarr)
Fredrik Jonsson (gitarr)
Jonah Ekwall (bas)
William Ekwall (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Premiär! Little Stream släpper sin debutsingel

Nästa inlägg

"Vi behöver en chans på en stor scen. Det är scenerna som vi behöver komma upp på"

Senaste om evelyne