Kärlekspunkarna har albumdebuterat

Le Punk dÁmour är ett väldigt spännande svenskt rockband.

I december släppte de sin debutplatta – och den är fullmatad med finfina kärlekspunklåtar …

4/5

Artist:
LE PUNK DÁMOUR
Albumtitel:
ALDRIG BLI SOM DOM
År:
2022
Genre:
ROCK
Skivbolag:
LE PUNK DÁMOUR

Det känns som att det finns en hel uppsjö med riktigt bra svenska band som mer eller mindre är okända. Ett av dem är Le Punk dÁmour som bildades 2018 i Västerås.

Det har blivit ett gäng singlar sedan dess, och bandet har även ändrat line-up, och i december, efter två års arbete, var det alltså dags att albumdebutera.

 1. Stan är full av dårar
 2. Det känns som rymden
 3. Hämnden, giftet, knive
 4. Ropa ditt namn
 5. Ingenting ändå
 6. Ingenmansland
 7. Kärlek här
 8. Krigaren
 9. Trodde att det var vi
 10. Driften (efter nån som dig)
 11. Mental istid
 12. Aldrig bli som dom

Detta är finfina låtar som Le Punk dÁmour ger oss. Det faller väl in både i punk- och rock-genren. Det är inte helt lätt att beskriva, men bandet själva kallar det för kärlekspunk.

Det är inte alltid punk – även om energi och distade elgitarrer är ständigt närvarande – men tar avstamp i punkens attityd och känsla av att kunna göra vad man vill musikaliskt bara det är relevant och bra! Namnet kom som en blixt en kväll, punk och kärlek – två av de bästa sakerna i livet; Punk dÁmour.

Le Punk dÁmour i pressutskicket inför albumsläppet

Du får punkådran redan i inledningsspåret Stan är full av dårar. Punkådran finns både i texten och i soundet och tillhör albumets mest starka spår. Så här säger bandet själva om den: ”Stan är full av dårar är en betraktelse av Västerås, pulverstaden som ständigt grävs upp och byggs om och blir som kan kännas som en cirkus varje gång när nya pulver-leveranser når gatan.”

En annan höjdpunkt är Det känns som rymden. Här blir det dock mer rock, mer alternativ rock över det hela. Det är en soft skön låt och man får faktiskt en del Kent-vibbar här – trots att det knappast handlar om någon elektronisk rock.

En fin grej med Le Punk dÁmour är att de inte gör det likadant hela vägen. De varierar sig en hel del. Det kan vara ösigt, det kan vara soft, det kan vara punk eller så kan det vara poprock. De låser sig inte fast vid en genre utan vill helt enkelt göra bra låtar – och det lyckas de med gång på gång.

Hämnden, giftet, kniven är en ganska soft rocklåt med en punkådra … och det är lite samma sak med Trodde att det var vi och båda är så jävla bra!

Ingenmansland är en annan låt som lyfter albumet. Det är en ganska soft låt, det är mer poprock. Kärlek här är däremot punk och både texten och budskapet är glasklara: ”Vi behöver inte flera vapen – vi behöver bara mera kärlek.”

Det blir mer punk med Krigaren som är en hyllning till bortgångne Karri Mäkkeli, en legendarisk Västerås-punkare och trummis i banden T.S.T och Smådjävlar – där även Le Punk d’Amours sångare och gitarrist Daniel Green var med. ”Karris minne har påverkat plattan och egentligen är tre av låtarna inspirerade av honom. Krigaren är dock den stora hyllningen”, står det i pressutskicket.

Aldrig som dom är en lugnare låt och man får direkt vibbar från Thåström och det som han har gjort genom åren. Den låten växer och växer och växer.

Och då passar det ju ganska bra att Le Punk d’Amour även har med en Ebba Grön-cover. Det klassiska svenska punkbandet är en av bandets största inspirationskällor och de bjuder på sin version av Mental istid.

Le Punk d’Amour
Daniel Green
(gitarr, sång)
Christoffer Rogersson (gitarr)
Zsombor Karolyi (bas)
Christer Rispling (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Årets 124 bästa låtar 2022

Nästa inlägg

The Lightbringer Of Sweden är tillbaka med en smäll!

Senaste om Le Punk dÁmour