Vilken underbar återkomst, Jakob Hellman!

1989 släppte Jakob Hellman albumet … och stora havet.

Än i dag är det ett av de bästa svenskspråkiga album som har släppts.

Nu släpper han – äntligen – lite nya låtar.

4/5

Artist:
JAKOB HELLMAN
Albumtitel:
JAG KAN INTE SÄGA HEJDÅ TILL DIG / NÄR JAG GÅR IN NÅNSTANS OCH KÄNNER MIG UTANFÖR (SINGEL)

År:
2020
Genre:
POP
Skivbolag:
EMI

Den där plattan som Jakob Hellman släppte för över 20 år sedan är fortfarande alldeles lysande att dra i gång. Den är fullmatad med klassiska låtar som man har spelet väldigt ofta sedan albumet släpptes. Det är väl Jakob Hellman, Magnus Johansson och Imperiet som jag har som favoriter till när vem/vilka som har gjort världens bästa svenskspråkiga platta …

Hellman gjorde comeback, efter många års tystnad, för några år sedan. Jag såg honom live, men tyvärr var det inget vidare och det var väl nästan som så att man trodde att man skulle få leva på … och stora havet-plattan.

Sen kommer det här

Gillar du det Hellman gjorde på slutet av 1980-talet så lär du gilla det här. Det känns verkligen som en fortsättning – som kunde ha kommit bara några få år senare – på den plattan.

Det är fortfarande Jakob Hellmans lite speciella texter och det som gör honom så himla bra. Jag kan inte säga hejdå till dig är en pianoballad och en låt om döden. Man kan väl också se det som en låt om en vän som man inte vill förlora. Det blir väldigt känslosamt.

När jag går in nånstans och känner mig utanför – som är mer och fler instrument – är även det klassiskt Hellman-material och då tänker man mest ”herre jösse så man har saknat Jakob Hellman!” Det är så jäkla härligt att höra Hellman sjunga om att ”du har huvudet i det blå.”

Hur som helst så känns det sjukt bra att vi inte har behöver säga hej då till Hellman. Vi får väl snarare säga välkommen tillbaka – för den 8 januari 2021 kommer hans andra album: Äntligen borta.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

The Struts levererar riktigt skön rock 'n' roll

Nästa inlägg

evelyne skapar magi - och gör årets bästa svenska platta

Senaste om Jakob Hellman