Falling from fame – ny stark platta från Takida

Takida är framme vid sitt åttonde studioalbum – och det är ett Takida som vi känner igen – men det blir både tungt och poppigt …

Då blir det en skön rockplatta i Falling from fame.

4/5

Artist:
TAKIDA
Albumtitel:
FALLING FROM FAME
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
BMG RIGHTS MANAGEMENT

Det var 1999 som Takida bildades och 2006 släppte de debutplattan Make you breathe. Sedan dess har det svenska rockbandet skickat ut åtta studioalbum där det finns en jäkla massa sylvassa låtar.

 • Make you breathe (2006)
 • Bury the lies (2007)
 • The darker instinct (2009)
 • The burning heart (2011)
 • All turns red (2014)
 • A perfect world (2016)
 • Sju (2019)
 • Falling from fame (2021)

Denna gång blir det elva låtar – där Robert Pettersson för första gången har tagit hjälp av någon annan textmakare (Archie McCallum) med att skriva texterna, och det blir det ett klassiskt Takida-sound där det även blir ganska tungt – fast det är givetvis fortsatt catchigt och lättlyssnat.

 1. Goodbye
 2. We will never be
 3. Meet me half of the way
 4. You will never leave us behind
 5. Feel you falling away
 6. In spite of everything
 7. Morning sun
 8. Let the hammer ring the bell
 9. For the last time
 10. Reclaiming what was mine
 11. What you never knew

Albumet inleds med den finfina singeln Goodbye. Det är en ganska poppig rocklåt som har ett soft och skönt gung, det är piano, det är trummor, det är gitarr, det är Robert Pettersson på sång … och allting bryter ut i en härligt sommarvarm refräng – även om det det som låten handlar om knappast känns speciellt varmt.

Goodbye handlar om otrohet och hur det kan skapa sexuell spänning i ett befintligt förhållande. Men framförallt om att leva med svek och lögner.

Robert Pettersson

Även Meet me half of the way är en ganska soft sak och det var med det här soundet som man först började älska att lyssna på Takida – så räkna med att det är en höjdare – precis som Let the hammer ring the bell.

Men Takida kliver även ut ur den gamla vanliga rockkostymen. We will never be är klart tyngre och den har dessutom stundtals en funkig känsla – precis som For the last time och Morning sun – och You will never leave us behind är den tyngsta låten på plattan. Det är en hårdrockslåt även om den vrids till och blir mer poprock. Det är lite kul att höra hur Takida nästan leker sig fram i låtarna.

Och de har inga problem med att se till så att det blir snabba svängningar eller att ta ut svängarna ordentligt. Ena stunden är det lite tyngre, nästa är det mer popkänsla som i Feel you falling away och In spite of everything.

Det blir också en snygga avslutning med What you never knew. Den balladen kommer att spelas lika mycket som Curly Sue har gjorts här hemma. Sicken fin låt och de där stråkarna … så jäkla bra!

Topp tre … får blir topp fem: Goodbye, Meet me half of the way, Let the hammer ring the bell, In spite of everything och What you never knew.

Takida
Robert Petterson
(sång)
Tomas Wallin (gitarr)
Mattias Larsson (gitarr)
Chris Rehn (keyboard)
Kristoffer Söderström (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Starkare magi med annan låtordning

Nästa inlägg

Ny lista: Nu blir det magi från Niklas Lindgren

Senaste om Takida