Takida kan redan börja fira … vilken fin platta!

Takida är på gång att fira sitt 25-årsjubileum som band.

De gör det bland annat med plattan The agony of flames – som tillhör det svenska rockbandets absolut bästa. Ja, det kan till och med vara det bästa de har gjort sedan starten!

Artist:
TAKIDA
Albumtitel:
THE AGONY OF FLAME
År:
2024
Genre:
ROCK
Skivbolag:
UNIVERSAL MUSIC

Takida. Foto: Pressbild

Det var 1999 som Takida bildades (fast då under namnet Tender). Det dröjde sedan till 2006 innan debutalbumet … Make you breathe släppte.

Sedan dess har Takida skämt med fantastiska låtar som You learn, Jaded, Curly Sue, Broken, Caroline, Losing, Die alone, Halo, Haven stay, Goodbye, Better, Brimstone, Walk on by och What about me? – för att nämna några lite snabbt.

Då blir det också en finfin diskografi som ser ut så här:

 • Make you breathe (2006)
 • Bury the lies (2007)
 • The darker instinct (2009)
 • The burning heart (2011)
 • All turns red (2014)
 • A perfect world (2016)
 • Sju (2019)
 • Falling from fame (2021)
 • The agony flame (2024)

Med Takida är det lite som så att man vet vad man får. Det är rock med en amerikansk doft – och första gången jag hörde dem i samband med debuten var jag tvärsäker att det var ett amerikanskt band, och inte fan kunde man tro att det var ett gäng från Ånge … Textmässigt är det knappast några glada texter utan ofta är det tvivel och ångest som också paketeras in i ett ganska mörkt rocksound.

Även om jag egentligen gillar allt som Takida har gjort och gör så är det nog fortfarande deras fyra första plattor som jag håller högst.

Med The agony flame förändras det – för det här albumet är riktigt fint. Stundtals får vi det klassiska Takida-soundet, stundtals får vi något nytt. Det är dock givetvis hela tiden Takidas dna, men denna gång låter det nog fasiken bättre än någonsin. Takida har fått fram ett mäktigt sound där detaljerna har spelat roll – och det är medvetet. I pressutskicket inför albumsläppet berättar bandet att de gjorde demoinspelningarna tidigt och det kunde bli upp till 15 mixar innan de var helt nöjda.

 1. Third strike
 2. The other Side
 3. Sacred spell
 4. In time
 5. Your blood awaits you
 6. Nothing but a misplace
 7. The loneliest hour
 8. Sickening
 9. Isolated (smoke & mirrors)
 10. On the line
 11. Second fiddle

Takida inleder The agony flame med Third strike som de även släppte som singel – och det är verkligen en fullträff. Det är lite sådär mörkt och småsoft men ändå med ett småtungt sound – precis som man vill att Takida ska låta.

The other side bjuder på en lite mer poprockig känsla, men fasiken så bra Robert Petterssons sång är – precis som vanligt. Och refrängen! Det är smittsamt bra! Att de sedan trycker in lite gitarriff och smattrande trummor gör ju inte saken sämre … Även On the line bjuder på en popkänsla, ja kanske till och med ännu mer. Fast det är pop med tyngd i.

Det där är dock borta i In time. Det är klart tyngre – basen och trummorna! – och popkänslan är borttvättat, men det här med att göra melodier har onekligen bandmedlemmarna i Takida koll på hur man gör.

Takida bjuder givetvis också på ett par ballader i Sacred spell och inte minst Your blood awaits you. Den sistnämnda håller väldigt, väldigt hög klass och jag skulle nästan kunna jämföra den med Curly Sue … det säger inte lite för vilken fantastisk låt vi får. Inte minst är det härligt att höra hur de vrider till soundet i låten. Snyggt! Mäktigt! Och texten. Ah, det är så sorgligt att höra berättelsen om dotter, droger och förlåtelse … denna låt fick mig nästan att börja böla!

We didn’t choose this life
She’s all alone now
I know, she ripped your heart out
Since the final call you’ve been numb

But don’t you think it is time?
Take your family home
Allow, because your blood awaits you
Deep inside you want to be her mum

Takida

Takida har ännu mer att komma med. Nothing but a misplace är även det en ganska soft sond med en mäktig känsla, men de har verkligen koll på detaljer. Ett tickande gitarrsound fångar min uppmärksamhet och det räcker för att man ska vilja lyssna igen och igen.

Det är dock med The lonliest hour som plattan exploderar på nytt. Det börjar knappast båltungt, men det blir det. Det blir skithäftigt! Det är en för jävla fin rocklåt! Soft och tung på en gång. Jag vete tusan om jag har hört Takida så här förr. Om det fungerar? Definitivt! Och är man som jag lite extra svag för gitarrer så låt låten snurra på i tre minuter …

På tal om att göra det lite annorlunda. Dra i gång Sickening. Låten börjar som en fet grungelåt innan det blir ett Takida-sound. Mer grunge blir det inte. I stället blir det nästan – bara nästan – lite countrykänsla med Isolated (smoke & mirror). Sedan blir det lite stråkar, mäktigt och en härligt deprimerande refräng.

Takida avslutar sedan Tha agony flame med balladen Second fiddle. I pressutskickade berättar Robert Pettersson att den gjordes på ett helt annat sätt än övriga låtar. De andra tio låtarna fick ta sin tid att göra och är genomarbetade in i minst detalj. Musiken till Second fiddle skrev Pettersson på 1,5 timmar en morgon, samma kväll skrevs texten och dagen därpå spelades låten in. Så kan man också göra …

Hur ska man summera den här nionde plattans från Takida då? Det är faktiskt ganska enkelt. The agony flame är det bästa som Takida har gjort. Någonsin. Det är en riktigt fin rockplatta.

Topp tre? Your blood awaits you, Third strike och The other Side … och Isolated (smoke & mirrors).

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Green Day fullkomligt briljerar på Saviors

Nästa inlägg

Transatlantic Radio fixar mer abstinens ...

Senaste om Takida