Takida - Sju

Sju – en platta fylld med klassiska Takida-låtar

Det har gått ett år sedan Takida släppte singeln Master.

Nu har de äntligen skickat ut fullängdaren där den låten finns med.

Vi får plattan Sju.

4/5

Artist:
TAKIDA
Album:
SJU
År:
2019
Genre:
ROCK

Skivbolag:
TAKIDA AB, BMG RIGHT MANAGEMENT

Takida har hängt med länge nu. De bildades för 20 år sedan i Ånge och genom åren har de haft en hel del lysande singlar och plattor.

 • … make you breathe (2006)
 • Bury the lies (2007)
 • The darker instinct (2009)
 • The burning heart (2011)
 • All turns red (2014)
 • A perfect world (2016)
 • Sju (2019)

Det är lite märkligt med kritiker och Takida. Det känns som om det är sällan det hör svenska rockbandet faller en kritiker i smaken. Där jobbar de helt klart lite i motvind …

Fanskaran är däremot desto större och det har man lättare att förstå. Det är liksom bara till att nämna låtar som Curly Sue, Heaven stay, You learn, Losing, Jaded och Caroline för att man ska begripa hur bra det här gänget är – och det där är faktiskt bara några av Takidas superlåtar.

Takidas sjunde platta får vi tio spår:

 1. What about me
 2. How far I’ll go
 3. Eva
 4. Master
 5. The meaning
 6. Edge
 7. Untouchable, pt 2
 8. Final day
 9. Fading into life
 10. In the wake

Redan förra sommaren skickade Takida ut singeln Master som är en klassisk Takida-rocklåt. Det är en grymt skön låt som man faktiskt nästan hade glömt bort. Det är också en låt som berättar ganska mycket om vad man kan förvänta sig av den här platta.

Man får klassiska Takida-låtar hela vägen – och det är precis det som man vill ha. Det har trots allt gått tre år sedan A perfect world släpptes och när sommaren nu är här så är det inte alls fel med att dra i gång det här gänget som bjuder på rock/poprock som låter väldigt amerikansk.

Man fastnar liksom direkt. What about me bjuder både på lite fart, ett sjuhelsikes gung, en bra sång och en lika refräng där man sitter och låtsas att man kan sjunga …

How far I’ll go går i något mellantempo medan Eva direkt skickar ut en del U2-vibbar med sitt gitarrsound. Då blir det också snabbt en favorit. Det är märkligt att man alltid ska fastna för det soundet. Det spelar liksom ingen roll vilket band som snor det. Det fungerar liksom varenda gång.

Här finns givetvis också låtar som går i det lite långsammare tempot. Det är ju lite det som är Takida när de låter som bäst. Testa bara The meaning. Så känslosamt och så bra! Dessutom trycker de till lite med ett gitarrsolo … I like it a lot!

Här finns också en duett som Takida gör tillsammans med Dea Norberg, Untouchable, pt 2 och här finns powerballaderna Final day och Fading into life.

Topp tre? What about me, Eva och Edge. Master måste också nämnas.

Takida
Robert Pettersson (sång)
Tomas Wallin (gitarr)
Kristoffer Söderström (trummor)
Mattias Larsson (gitarr)
Chris Rehn (bas, keyboard)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Rammstein - Rammstein
Föregående inlägg

Rammsteins bästa platta på många år!

Jonathan Fröberg - Köpenhamn
Nästa inlägg

En suverän singel av Jonathan Fröberg

Senaste om Takida