Rammstein - Rammstein

Rammsteins bästa platta på många år!

Första plattan på tio år.

Då smäller Rammstein till och gör ett album som tillhör de absolut bästa som de någonsin har gjort!

4/5

Artist:
RAMMSTEIN
Album:
RAMMSTEIN
År:
2019
Genre:
METAL
Skivbolag:
RAMMSTEIN, UNIVERSAL MUSIC

Hårdrock/indistrimetal/gothic metal/new wave-bandet bildades i Berlin 1994. Debutplattan kom året efter, men även om den sålde dåligt så skaffade de sig ett namn som ett vasst liveband.

Det var i stället med plattan Sehnsucht som de slog igenom. Det är på den plattan som låtarna Engel och Du hast finns med.

 • Herzeleid (1995)
 • Sehnsucht (1997)
 • Mutter (2001)
 • Reise, reise (2004)
 • Rosenrot (2005)
 • Liebe ist für alle da (2009)
 • Rammstein (2019)

En annan har väl aldrig varit det största fanset till Rammstein, mest beroende på att de sjunger på tyska och en annan inte begriper så jäkla mycket av det. Dessutom har det inte hjälpt till att de kan vara ganska ojämna fast det hänger väl ihop med att man bara kan det mest nödvändiga i språket.

Likväl så är man alltid nyfiken när det kommer nytt från Rammstein – och med den nya och självbetitlade plattan så överträffar de sig själva. Det har gått tio år sedan Liebe ist für alle da och då skickar de ut sin bästa platta sedan Mutter!

 1. Deutschland
 2. Radio
 3. Zeig dich
 4. Ausländer
 5. Sex
 6. Puppe
 7. Was ich liebe
 8. Diamant
 9. Weit weg
 10. Tattoo
 11. Hallomann

Plattan kickar i gång på bästa sätt. Deutschland är en ny Du hast! Det är tungt, det är lite synthigt och det är ett jävla drag! Det är också en låt som skiftar tempo. Det är lugnt och sansat och det är snabbt. Det blir makalöst bra. Vilken låt! Vilken start på en ny platta!

Radio blandar de genrer hej friskt och det är det som man gillar med det här bandet. Det är inte ”bara” metal. Det är också new wave. Lyssna bara på synthslingorna, som känns som om de vore hämtade från 1980-talet, i den låten. Innan dess har Radio börjat ganska tungt och hårt. Sedan blir det ett sound som hade hört hemma i en John Carpenter-film.

Zeig dich lyckas Rammstein få med lie operaaktig sång, Ausländer tillhör de mest catchiga låtarna på plattan, Sex låter något som Marilyn Manson kunde har gjort och Diamant är en avskalad ballad. Rammstein ger oss lite allt möjligt och allting håller bra klass. Det här är så bra att man blir överraskad.

Topp tre? Deutschland, Radio och Weit weg.

Rammstein
Till Lindemann (sång)
Richard Z. Kruspe (gitarr)
Oliver Riedel (bas)
Paul Landers (gitarr)
Christian Lorenz (keyboard)
Christoph Schneider (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

4 Comments

 1. Håller med om att det är det bästa sedan Mutter. Fast jag som då även pratar flytande tyska skulle ge den en 5:a! 🙂

  Fast jag tycker att din recension dröjde lite väl länge… Elelr har du lyssnat på den i snart en månad innan du kunde recensera den? 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

MÄBE & Fredrik Lundkvist - Försoningen
Föregående inlägg

MÄBE & Lundqvist gör singeln Försoningen

Takida - Sju
Nästa inlägg

Sju - en platta fylld med klassiska Takida-låtar