Johan Ruborg ger oss en guldplatta

Johan Ruborg släpper sitt fjärde album, Gravel and gold.

Och den som gillar rock med soul- och americana-känsla bör suga åt sig detta så fort som möjligt!

4/5

Artist:
JOHAN RUBORG
Albumtitel:
GRAVEL AND GOLD
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
JOHAN RUBORG

Det var under 2016 som Johan Ruborg släppte sin debutplatta och så här ser hans diskografi ut:

 • Tales of ordinary madness (2016)
 • In it for the long haul (2019)
 • Villain of the piece (2020)
 • Gravel and gold (2021)

Johan Ruborg bjuder på klassisk rock, men han gör lite mer av det och blandar in en modern känsla i det. Ja, han blandar in mer än så i de här åtta låtarna …

 1. Gravel and gold
 2. Miss Misery
 3. Electric lovin’ soul redemption
 4. Brothers till we die
 5. Dear John
 6. Stick to your guns
 7. Ain’t got nothin’ on ne
 8. Jihad Nadine

Jag försöker att integrera den gamla traditionella rockmusiken och berättandet med något nytt och friskt. Jag vill förvalta ett arv men inte bara efterlikna de stora rockartisterna från förr.

Johan Ruborg

Det är riktigt sköna rocklåtar som han ger oss och i dem får man allt från soul- till americana/country- och southern rock-känsla. Om man ska jämföra med andra artister … ta lite Jay Smith, lite Ulf Nilsson, lite Bruce Springsteen, lite Foy Vance och lite Rag’n’Bone Man så kanske man hamnar hyfsat nära Johan Ruborg.

Albumet börjar med en riktig fin låt. Ja, Johan Ruborg presenterar sig på allra nästa sätt med Gravel and gold … och vilken röst han ligger inne med! Den är lite så där whiskeydränkt mörk. Den här balladen hittar verkligen rakt in i hjärtat.

En annan höjdare – och även det en ballad – är Brother till we die. Vilken känsla Ruborg gör den här låten med! Det är en berättande text, lite som Bruce Springsteen kan göra.

Det blir det lite mer fart och energi i Miss Misery och soundet är hur skönt som helst. Det är dock när Ruborg börjar sjunga som man börjar vrida upp ljudet på stärkaren. Detta är en grym rocklåt med både country- och soul-känsla. Låten handlar om psykisk ohälsa och Ruborg hoppas kunna inspirera andra som lider av psykisk ohälsa att våga tala öppet om det med den här fantastiska låten.

Med Electric lovin’ soul redemption överraskar Ruborg oss. Visst, det börjar lite soft och rockigt och man känner igen hans sound, men sedan exploderar det! Den lite softa rockmusiken förvandlas plötsligt till en hårdrockslåt! Det är både snyggt och oväntat. Även Ain’t got nothin’ on me är en låt som man kan placera i hårdrocksfacket.

Det är verkligen en vass platta som Johan Ruberg ger oss och det är nästan pinsamt att skriva att man har missat honom tidigare … men nu blir det till att lyssna igenom de tidigare albumen också.

Topp tre? Miss Misery, Brothers till we die och Gravel and gold.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

"Allting handlar om låten och att göra jättebra musik"

Nästa inlägg

En ny skön singel från Eagle-Eye Cherry

Senaste om Johan Ruborg