/

”Tiotusentals timmar som band som ligger bakom dessa tio låtar”

Producenten Owen Morris har beskrivit The Bongo Club som ”They sound fantastically cool! It’s stupid and intelligent at the same time.”

Nu är de högaktuella med albumet Anybody have a lighter?

– Det kan vara årets rockplatta, säger sångaren och gitarristen Jesper Jansson.

Berätta hur det gick till när The Bongo Club bildades!

– Vi gick alla fyra i samma klass på gymnasiet. Jag och Erik hade redan känt varandra i ett par år innan det och hade bestämt att vi skulle starta världens bästa band. Väl på gymnasiet letade vi upp de bästa musikerna vi kunde hitta och satte i gång.

Ibland behöver vi berätta att vi inte kan hjälpa Sam med hans kvarglömda jacka.

Namnet? Varför blev ni The Bongo Club?

– Det är inte den skotska nattklubben i Edinburgh som ligger bakom åtminstone. Vi bollade namn för ett par år sedan och vi tyckte att det lät gött. Lätt att komma ihåg, lätt att säga. Det har hänt att band hört av sig till oss och sökt spelningar. Ibland behöver vi berätta att vi inte kan hjälpa Sam med hans kvarglömda jacka.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

– Ungdom, kärlek, fest.

Det är tiotusentals timmar som band som ligger bakom dessa tio låtar.

Den 23 februari släpper ni plattan Anybody have a lighter? Vad kan du säga om den?

– Det kan vara årets rockplatta och det är det bästa vi åstadkommit i våra liv. Det är tiotusentals timmar som band som ligger bakom dessa tio låtar. Det är inte urban-dance eller deep-house. Det är indierock.

The Bongo Club. Foto: Patrik Skoglöw

Under arbetet med plattan var det någon gång ni körde fast eller flöt allting bara på för er?

– Skivan tog form väldigt smärtfritt. Det känns som att vi var i synk allihopa och hade samma vision. Jag kan inte på rak arm komma på något hinder.

Nämn tre album som man måste höra innan man dör!

– Definitely Maybe av Oasis.

– Is this it? av The Strokes.

– Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not av Arctic Monkeys.

Anybody have a lighter? kryllar av kanonlåtar. Vad har ni själva för några favoriter? Välj två!

– Två personliga favoriter är Take Me On och Puppy Eyes. Den förstnämnda känns som tagen ur FIFA (och borde finnas på FIFA 19) och versen på Puppy Eyes är kärleksbarnet Ceasars aldrig fick!

En annan har fastnat lite extra för Tell Your Friends. Hur gick tankarna när ni gjorde den låten?

Tell Your Friends gick musikaliskt väldigt snabbt att skriva. Vi kände tidigt att allting satt. Lyriken krävde lite mer då låten handlar om en vänskap som gått förlorad så fick jag väga mina ord för att kunna förmedla en känsla utan att vara för utlämnande. Att den skulle ligga åtta på FM4 i Österrike hade vi aldrig ens kunnat föreställa oss, men den låten har något som inte går att ta på.

Vi skriver all musik ihop så allting händer i replokalen.

Varifrån kommer inspirationen till låtarna?

– Vi har ingen hemlig agenda. Vår största drivkraft är att skriva bra musik och bli bäst på det vi gör. Vi skriver all musik ihop så allting händer i replokalen. Inspirationen kan komma från en dålig dag på jobbet, en schysst låt på radion eller den vilda festen kvällen innan.

Ni har samarbetat med Owen Morris (som har jobbat med band som Oasis, Ash och The Verve). Vad gjorde han? Hur hjälpte han er? Hur var det att få jobba med en sådan legendar?

Owen Morris mixade Seventeen som var första singeln och öppningsspåret på plattan. Vi spelade in plattan i två etapper och Owen kom in i bilden strax efter första. Hans mix satte standarden vilket resulterade i att resten av plattan blev så bra som den blev. Det var en ynnest att få arbeta med någon som gjort så mycket bra saker och som har influerat oss och så många andra. Dessutom var han helt outstanding sällskap på krogen, sånt är också viktigt.

Är det någon av låtarna på den nya plattan som ni tror kommer att göra sig lite extra live?

– Vi har hunnit testa några låtar hittills och Violent Disco People sticker ut som en riktig käftsmäll.

Ni har spelat väldigt mycket utomlands. Det har varit Mexiko, Skottland, Tyskland, England och Spanien bland annat. Var är det roligast eller häftigast att spela?

The Bongo Club.

– Det är alltid nästa gig som är det roligaste. Vi är hur hungriga som helst. Vi vill göra allt vi kan, och gärna NU. Det är däremot sjukt häftigt att vi fått äran att besöka så många platser. Mexiko är nog det land som känts mest far out på förhand. Många tyckte vi var oförsiktiga som åkte dit, men vi har nästan aldrig blivit så väl bemötta. Det var mäktig känsla att spela på svartklubb i Mexiko och sätta foten där inga andra svenska band varit förut.

Hur viktigt är det att spela live mycket? Ni har ju gett över 250 konserter …

– Det är hur viktigt som helst. Personligen väljer jag live framför studio och replokal alla dagar i veckan. Utöver adrenalinkickarna du får efter ett gig så är turnerandet ett fantastiskt sätt att resa på. Vakna i en stad och somna i en annan efter världens bästa fest och sedan göra det igen dagen efter.

I Borås har vi gått svältfödda länge, men nu börjar det hända saker även här.

Vad är det som lockar med att spela i en liten lokal i en liten stad i Tyskland?

– Bara att det faktiskt går att spela i en liten lokal i en liten stad i Tyskland räcker. Utöver det faktum att det känns massivt att vår musik kan ta oss till så många nya platser så blir jag alltid imponerad över småstäder som håller i gång en scen. Det känns som om Tyskland är bättre än Sverige där. I Borås har vi gått svältfödda länge, men nu börjar det hända saker även här.

Vilken platta går på repeat just nu?

– Anybody have a lighter? såklart! Annars brittiska Shames platta Songs of Praise.

Jag hörde att ni redan har börjat skriva på låtar till nästa album? När tar ni i The Bongo Club paus från musiken egentligen?

– Det blir aldrig riktigt tillfälle. Vi är fyra bästa vänner som ändå ses flera dagar i veckan, så en paus är för oss helt onaturlig. Att pausa musiken skulle nästan bli som att pausa vänskapen.

Vad är det som väntar för er efter albumsläppet?

– Vi är beredda på det mesta. Tas skivan emot lika väl som jag räknar med så blir det en hel del turnerande. Skulle så inte vara fallet får vi väl rappa på och bli klara med nästa skiva och toppa denna. The Bongo Club har ingen broms.

Det vi ser allra mest fram emot nu är vår stora hemvändarfest i Borås den 10:e mars på vårt eget vattenhål Wisers/Viva. Det kommer bli en helt fantastisk kväll

Hur kommer ni att fira albumsläppet?

– Genom att spela live! Senast i helgen var vi i Berlin och premierade nya låtar. Den 24:e spelar vi på Bar Brooklyn i Sthlm, men det vi ser allra mest fram emot nu är vår stora hemvändarfest i Borås den 10:e mars på vårt eget vattenhål Wisers/Viva. Det kommer bli en helt fantastisk kväll.

Sist men inte minst, kan ni byta olja på er turné-van om det skulle behövas?

– Alltså, nej, det hade vi inte klarat, men vi hade ändå löst det. Senast i helgen gick vår bildörr sönder och det löste vi med spännband. Det hade absolut inte skadat om vi hade lite mer kött på benen när det kommer till bilar, men vi kompenserar det på andra sätt.

 

The Bongo Club på Spotify:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Välkommen till The Bongo Clubs rock 'n' roll-show!

Nästa inlägg

Det har hänt grejer med Reach ...

Senaste om Intervjuer