Ruborg fortsätter på det svenska spåret

När Eldvakt släppte sin debut-EP fick vi lära känna en annan sida av Johan Ruborg då han sjöng på svenska.

Här är han tillbaka som soloartist – och han håller fast vid det svenska språket.

4/5

Artist:
JOHAN RUBORG
Albumtitel:
DJÄVULENS PERSPEKTIV
År:
2022
Genre:
ROCK
Skivbolag:
ROAD RAGE MUSIC

Det var under 2016 som Johan Ruborg släppte sin debutplatta Tales of ordinary madness och sedan dess har han fyllt på sin solodiskografi med ytterligare tre album där den gemensamma nämnaren har varit rock ’n’ roll och det engelska språket. Har ni missat Gravel and gold, som Ruborg släppte 2021, så hugg den direkt!

Under förra året överraskade Johan Ruborg med att släppa en EP tillsammans med brorsan Daniel Ruborg. Tillsammans blev de Eldvakt och när de släppte sin debut-EP Hjärtelandet blev det låtar på svenska.

Den som lyssnade på den lär känna igen Ruborg även som soloartist. Han liksom bara det vidare – och det låter lika bra som allt annat han har gjort.

  1. Hjärtas ateljé
  2. Trasigt land
  3. Svart hund
  4. Djävulens perpektiv
  5. Hellre ensam (än att vara utan dig)
  6. Blint raseri
  7. Blue Peter

Det handlar fortfarande om rock. Det är soft rock med influenser från blues-, americana och folkrock-världen, men Ruborg har även plats för elektroniska inslag. Sedan ligger Johan Ruberg, som har Bob Dylan, Neil Young, Bruce Springsteen, Totta Näslund, Warren Zevon och Ulf Lundell som några av sina musikaliska förebilder, inne med en klockren rock ’n’ roll-röst som fungerar lika bra på svenska som på engelska.

Det blir ganska softa låtar där det är texterna – som är inspirerade och hämtade från det svenska samhället och det politiska klimatet, det mänskliga tillståndet och frustrationen över att vara bortglömd – och Ruborgs röst hamnar i fokus.

Albumet inleds på bästa sätt med den lugna Hjärtas atelje och gillar du den så lär du gilla hela albumet. Ruborg gör den låten med en jäkla känsla och det går rysningar längs ryggraden när han leder oss genom sin historia.

Djävulens perspektiv är en annan låt som man fastnar för lite extra för. Det blir mer fart och det är mer av allt. Det är en grymt skön blueslåt.

En tredje låt som bara måste nämnas är Hellre ensam (än att vara utan dig) där Ruborg berättar om en svunnen tid och hur bra det kunde ha blivit … vilken låt! Vilken känsla!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Tredje gången gillt för Dorothy Martin?

Nästa inlägg

En stjärnsmäll till platta av Battering Ram

Senaste om Johan Ruborg