En stjärnsmäll till platta av Battering Ram

”Hard as a rock and harder than hard rock. Welcome to Battering Ram’s second studio album.”

5/5

Artist:
BATTERING RAM
Albumtitel:
SECOND TO NONE
År:
2022
Genre:
HÅRDROCK, METAL
Skivbolag:
UPRISING! RECORDS

De där raderna på engelska är från pressutskicket inför släppet av albumet to none. Det är precis så det är – och när ni har kommit in i Battering Rams värld så lär ni inte vilja lämna den …

Ja, ni kan inte lämna den för den svenska murbräckan lär köra rakt över dig med de här nio feta låtarna!

  1. What I’ve become
  2. Too late
  3. Ram you down
  4. Pieces
  5. Hold on
  6. Down
  7. Coming home
  8. Rage
  9. Battering ram

Battering Ram, som kommer från lilla Filipstad i Värmlands län, bildades 2017 och de släppte sedan sitt självbetitlade debutalbum tre år senare – och det rockade som fan.

Nu släpper de uppföljaren och det är en stjärnsmäll till platta! Det rockar som fan när de kör vidare med sin hårdrock/metal som både är modern och retro – och de kickar i gång albumet med What I’ve become. Det blir tungt som fan när det trummas i gång innan det fylls på gitarrer och bas. Man får lite Metallica-vibbar och sedan drar Johan Hallström på med sången.

Det där var dock bara starten. Too late är minst lika tung, men som sedan svänger över bjuder på en catchig refräng.

Sedan ger de oss Ram you down och då trycker då på lite extra i sin rakt på-rock ’n’ roll. Det blir en riktigt tung låt där Hallström nästan skrämmer skiten ur en när han tar i och briljerar bakom mikrofonen.

Battering Ram trycker på från alla håll och kanter – trummor, bas, gitarr – samtidigt som det är melodiskt och man får en en retro-känsla där man tänker på 1970- och 1980-talet.

Ja, det känns som om man har blivit tilltryck av en dieseldoftande murbräcka när Battering Ram drar fram över highway 6 i en svart Mustang.

Pieces – som är tung, bjuder på en grym refräng och ett snyggt gitarrsolo – fyller på tillsammans med Hold on och Down innan det är dags för det här fantastiska albumets absoluta höjdpunkt Coming home.

Det är kanske inte den mest tunga låt som Battering Ram har gjort, men den här refrängen alltså. Makalöst! Fast Battering Ram lägger in ett tungt stycke i mitten av låten och när det sedan kommer ett snyggt gitarriff i allting så är man helsåld och man vet ju att refrängen snart kickar in igen. Lägg till Hallströms feta rock ’n’ roll-röst så har du en kanonlåt som spelas så högt att rutorna vibrerar. Sicken låt!

Coming home är kanske inte heller den mest snabba låten som Battering Ram har gjort så de ser till att höja tempot med Rage och här får Jonas Edmark, Joakim ”Jocke” Ståhl och inte minst Tony Trust jobba hårt.

Battering Ram avslutar sedan sitt finfina album med Battering ram. Det börjar med en akustisk- och country-känsla. Sedan blir det tungt och ännu tyngre. Murbräckan öser på och kör över oss. Igen.

Battering Ram
Johan Hallström
(sång)
Jonas Edmark (gitarr)
Joakim ”Jocke” Ståhl (bas)
Tony Trust (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ruborg fortsätter på det svenska spåret

Nästa inlägg

Ryan Adams har gett oss en skön sommarplatta

Senaste om Battering Ram