/

”Jag förvånas själv att jag ens får ihop det ibland”

Nomy (Patrick Marquardt) har skickat ut en jäkla massa bra musik under året – och även tidigare för den delen.

Hur han får till sina låtar?

– Inte en aning, svarar han.

Berätta om hur allting startade. När bestämde du dig för att satsa på musiken och bli Nomy?

– Jag bestämde aldrig någonting med min musik … det har varit ett intresse sen jag var liten som sakta, men säkert har blivit en del av min personlighet. Det är något man känner att man vill göra hela tiden och framför allt annat. Man ser det aldrig som ett jobb eller en karriär utan som något man dras till och vill sitta med för att det är roligt. Jag bestämde mig dock för sju år sedan att sluta med mitt vanliga jobb och i stället lägga all fokus på musiken, men då gick det så pass bra att det inte var några problem.

Om du får räkna upp fem personliga favoriter bland dina egna låtar. Vilka skulle det bli?

  • Alltid den senaste låten jag jobbar på.
  • Noctorius.
  • Before you go.
  • I have a problem.
  • Be your own God.

Jag låter fantasin flöda och ta mig dit den tar mig. Därav blir det väldigt olika sorts musik varje gång jag släpper något.

Hur går det till när du gör en låt?

– Inte en aning. Jag förvånas själv att jag ens får ihop det ibland. Jag börjar på en idé sen slutar det med något helt annat. Jag låter fantasin flöda och ta mig dit den tar mig. Därav blir det väldigt olika sorts musik varje gång jag släpper något.

Din låt Cocaine närmar sig 40 miljoner (!) lyssningar på Spotify. Vilken betydelse har just den låten haft för dig?

– Den låten är grunden till min karriär, otroligt nog.

Hur gick det till när du slog igenom som Nomy?

Cocaine lades upp av någon på Youtube och den fick snurr. Sen när jag släppte min musik på Spotify exploderade det. Annars har det varit en ganska lång process. Jag har trots allt dubbelt så många lyssningar totalt nu än när Cocaine var som mest känd.

Vad lyssnar du på för någon musik själv just nu?

Adept lyssnar jag mycket på när jag gymmar, mycket på grund av att vi har samma producent och jag gillar ljudet. BMTH är alltid favoriter. Dom snurrar alltid. Det går inte att tröttna. Annars när jag vill ha det lugnt för öronen, vilket jag oftast vill ha nu för tiden, så är det bara countrymusik som gäller. Som du förstår är jag väldigt bred i min musiksmak.

Jag älskar att laborera. Jag tröttnar så snabbt på en genre och vill alltid testa nya sound.

Du har släppt ett gäng singlar under de senaste månaderna där det känns som om du har testat att göra din musik lite annorlunda och inte så tungt som det kan vara. Hur har dina tankar gått?

– Jag älskar att laborera. Jag tröttnar så snabbt på en genre och vill alltid testa nya sound. Sen tycker jag att allt för hård rock (metal) mest bara försvinner bort bland alla andra artister som gör det bättre än jag.

Din senaste singel Shoreline känns lite mer som klassiskt Nomy-material och det är en sjukt bra låt. Vad är historien bakom den?

– Jag ville göra en variant av Noctorius fast med hårdare inslag helt enkelt. Texten handlar om att ta sitt liv som en slutlig hämnd att förstöra livet för någon annan. Det är inget som jag uppmuntrar till dock utan en mörk tanke som ändå skänker mig ett sorts vemodigt lugn. Desto mörkare, tragiska och desperata texter jag skriver, desto större lugn känner jag. Under tiden jag skriver rullar det en sorts film inom mig med bilder och miljöer som sedan rinner ut i text och musik.

Förresten, Nomy … var kommer det namnet i ifrån?

BonoMoby … lägg i en burk tillsätt socker och skaka om.

Vad skulle du göra om du fick vara osynlig för en dag?

– Leta rätt på människor.

Efter 20 år lär man sig hur man ska göra, vägen har varit lång.

Som jag har förstått det gör du allting själv? Du gör all musik, spelar alla instrument, sjunger, skriver låtarna, mixning och släpper musiken? Hur lyckas du få ihop allt?

– Mixar gör jag inte … det kan andra bättre. Trummor låter jag en riktig trummis spela in utifrån hur jag programmerat dom. Jag var tvungen att ta det steget för att får upp ljudkvaliteten. Efter 20 år lär man sig hur man ska göra, vägen har varit lång.

Vad är det svåraste arbetet med att göra ny musik?

– Att ständigt göra det bättre och hitta nya idéer, nya texter. Att lyckas ta fram musik utifrån den lilla praktiska kunskap jag har inom instrument.

Nämn tre låtar som du önskar att du hade gjort själv!

– Jag gillar verkligen dina frågor so far … Alltså, det finns så många! Millencollin True brewLinkin Park Final masquerade och In Flames Trigger.

Du spelar aldrig live har jag förstått. Finns det några funderingar på att någon gång göra det?

– Nej, jag är inte den personen.

Jag bygger albumet låt för låt. Release för release.

Du har ju släppt en del singlar under en tid. Finns det planer på att släppa ett helt album? Har du något annat nytt på gång?

– Jag har märkt att när jag släpper singlar så får varje låt jag släpper den uppmärksamhet den förtjänar. Jag bygger albumet låt för låt. Release för release.

Om du inte hade sysslat med musik vad hade du gjort då?

– Antagligen inte levt.

 

Här finns Nomy på Spotify:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

4 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Patrik Hillerhag debuterar med Du

Nästa inlägg

Harry Styles överraskar med rock 'n' roll

Senaste om Intervjuer