5/5
Artist:
Adam Nilsson
Album:
Det stavas blues
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Startracks

Adam Nilsson ger oss en av årets bästa plattor

Adam Nilsson har gett oss massor av bra musik via Stilett, Tysta Mari och Insatsstyrkan.

Nu ger han oss sin första platta som soloartist – och du kan räkna med att det är något alldeles, alldeles extra …

Det är bara ett halvår sedan det punkbandet Stilett gav oss plattan Sassa, men sångaren Adam Nilsson är redo att skicka ut mer musik. En helt ny platta, en soloplatta, så tätt efter det grymma albumet? Kan det verkligen blir bra då?

Jomentjena!

Nilsson, tillsammans med producenten Stry Terrarie (Ebba Grön, Garbochock, Imperiet, Kriminella Gitarrer), har snickrat ihop ett gäng låtar som kommer att spelas sönder och samman under det närmaste året till att börja med.

Det stavas blues innehåller elva spår:

 1. Jävla sår
 2. Vit sedan Hold Steady
 3. Uppklädd för fall
 4. Trasigt som oss
 5. Kärlek och krig
 6. Sover du sött i Stockholm stad
 7. Säg inget mer
 8. Aurora, cigg Och Rancid
 9. Du är fast i mig
 10. Endast nödsamtal del 2
 11. Cornelis, det skär genom allt

Det här är låtar där texterna står i fokus. Det är bra texter hela vägen och det är ganska mörkt … det är rännstenspoesi – och man bara måste älska det!

Du hör saker om mig, då är det säkert sant

För jag har ett cv lika sexigt som min sjätte utslagna tand

Men jag vill att du ska veta, jag vill att du ska förstå

Att jag var en helt annan då

När Adam Nilsson tar hjälp av Stry Terrarie känns det lite som om vi får en blandning av Stilett och Imperiet. Det är punk och rock som blandas till något alldeles fantastiskt. Det är rockmusik, men vi får givetvis även någon punkrockstänkare och vi får till och med lite ska-vibbar i någon låt.

Man fastnar för det här redan i det första spåret som inte ens når fram till en minut. Sedan smäller det till med Vit sedan Hold Steady – årets bästa svenskspråkiga låt! Det är ta mig tusan magi!

Och tro nu inte att det är en platta som lever på en låt. Du kommer inte att hitta en låt här som inte är lysande. Det är bara kanonlåtar här.

Så här säger Adam Nilsson, i ett pressutskick, om albumet:

Hela inspelningen har varit extremt avslappnad och mycket garv. Samtidigt är dom här låtarna personligare och har gjort ondare att spela in än någonting jag släppt tidigare.

Om man absolut måste nämna några låtar till så blir det Uppklädd för fall, Trasigt som oss, Kärlek och krig, Säg inget mer, Du är fast i mig och Cornelis, det skär genom allt. Den sistnämnda är väldigt känslosam. Det är en hjärtskärande låt om att förlora ett barn. Det är en hyllning till Adam Nilssons bortgångne son.

Vi hade velat hålla din hand

Vi hade gärna, gärna hållit din hand

Du försvann genom porten

Hade velat säga att vi är med dig överallt

Du är vår, du är vår överallt

Nog visste man att Nilsson kan göra riktigt bra låtar, men det här var en positiv överraskning. Inte nog med att det är en platta där låtarna fastnar redan efter en lyssning, det är också låtar som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar.

Då står det också snart klart att det här är en av årets bästa plattor alla kategorier. Det här är helt enkelt makalöst bra. Det här kommer att bli en svensk klassiker i min skivhylla.

Plattan släpps den 16 maj.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Rewolver - tung rock 'n' roll med ett jäkla gung

Nästa inlägg

Högoktanisk rock 'n' roll med Greybeards

Senaste om Adam Nilsson