Bland kåpor och bockfötter

Fem engelsmän som anammat klassisk svartkonst – och som levererar med övertygelse.

4/5

Artist:
GREEN LUNG
Albumtitel:
BLACK HARVEST
År:
2021
Genre:
PROG/DOOM METAL
Skivbolag:
SVART RECORDS

Fem engelsmän som via klassisk Deep Purple-sättning (bas, trummor, orgel, gitarr och ofta rätt gapig sång i högre register) levererar en samling välgjorda, fräckt framförda låtar där grunder och melodier riktigt tränger sig ut ur högtalare/lurar med samma övertygelse som en gång Berlinmuren byggdes.

En lyssning genom alla låtar är som en skogsvandring med kåpa och bockfot, där det sjunger av snygga sångharmonier uppbackade av rytmiskt muller, gitarrer tunga som ett containerfartyg rammande kajen och orgelklanger man kunnat bygga påvens hus på. Här gör gitarristen Scott Black och organisten John Wright ett solitt fulltidsjobb, där titelspåret är späckat av harmonier och fylliga klanger, i Reapers scythe och Doomsayer är det som en stenkross löper amok …

… och i albumets verkliga topp Graveyard sun spricker en skrämmande antydan om Stairway to heaven guskelov (eller här passar kanske ett ”Satan ta mig!” bättre?) upp i den starkaste av refränger jag hört i sammanhanget.

Jag har en personlig reservation för såna där sångröster som antyder att nån trampat på hundens svans: nära falsett och ylande, alltså. Men Tom Templar är oavsett röstläge en fantastiskt driven sångare och är lite av en extra kulör i det höstmättade mullret bland alver, skogsrår och småjävlar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Brass for gold - nytt och lysande med The Rumjacks

Nästa inlägg

Tungt och poppigt med Symphony Of Sweden