Brass for gold – nytt och lysande med The Rumjacks

De gjorde ett av de bästa albumen som släpptes under 2021.

Nu är The Rumjacks tillbaka med en ny platta – Brass for gold – och det låter lika bra denna gång!

5/5

Artist:
THE RUMJACKS
Albumtitel:
BRASS FOR GOLD (EP)
År:
2022
Genre:
PUNK, CELTIC
Skivbolag:
AUSTRALIAN BROADCASTING CORPORATION

The Rumjacks har fem studioalbum i sin diskografi. Det är dock den senaste som är den första med Mike Rivkees (Mickey Rickshaw) i bandet som även består av Johnny McKelvey, Gabriel Whitbourne, Adam Kenny och Pietro Della Sala.

 • Gangs of New Holland (2010)
 • Sober & godless (2015)
 • Sleepin’ rough (2016)
 • Saints preserve us (2018)
 • Hestia (2021)

Man har liksom inte hunnit släppa succéalbumet Hestia som släpptes i mars förra året ännu, men The Rumjacks har ändå hunnit mer celticpunkmusik.

After the amazing response we had from Hestia’s release, we knew we had to back it up, do it justice and show we aren’t messing around with any of this. I guess while covid ’slowed everyone down’ it just made us want to work harder, record more music, plan and think ahead to when all this mess ended that would be ahead in every way.

Johnny McKelvey

Nu ger de oss Brass for gold. De kallar albumet själva för en EP, men åtta spår borde väl kvalificera sig som ett riktigt album? Ja, ja, för den som gillar Hestia så lär detta gå hem utan minsta tvekan.

 1. Bounding main
 2. Bloodsoaked in chorus
 3. One for the road
 4. Kicking soles
 5. On a sombre Saturday
 6. Across the water
 7. Blinding flashes
 8. Falling back

Brass for gold håller hög klass även den och det är celticpunk som fastnar efter en lyssning. Det är fotstampsgung, allsångsrefränger, flöjt, banjo och allt annat som man förväntar sig.

Här vill de dock utveckla sitt sound lite. De gör det genom är ta med influenser från både ska och hårdrock – ta bara On a sombre Saturday. Den låter lite annorlunda mot vad man är van vid. Här blir det både ska och hästjazzkänsla. Det är dock självklart fortfarande celticpunk. Det är ju The Rumjacks.

Topp tre? Across the water, Kicking soles och One for the road och Bounding main … äh, det är en kanonplatta igen. Ta den från början till slut.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mörkt och vackert när Madrugada är tillbaka

Nästa inlägg

Bland kåpor och bockfötter

Senaste om The Rumjacks