Rivkees och The Rumjacks blir en härlig succé

Att byta sångare i ett band är ett vågat drag.

För The Rumjacks blir det rena rama fullträffen – för vilket lyft det har blivit med Mike Rivkees!

5/5

Artist:
THE RUMJACKS
Albumtitel:
HESTIA
År:
2021
Genre:
CELTIC, PUNK
Skivbolag:
ABC RECORDS

De plattor som The Rumjacks har släppt tidigare har varit bra och inte minst så är Sleepin’ rough (2016) och Saints preserve us! (2018) riktigt fina plattor.

Men sedan Saints-albumet har det hänt en del grejer i bandet. Sångaren Frankie McLaughlin har fått lämna och då kan man tänka sig att det skulle bli ett svårt tomrum att fylla för The Rumjacks.

Det visade sig dock att det Sydneys celticpunkband skulle hitta en ny sångare i Boston – och det är en sångare som de kände väl till sedan tidigare: Mike Rivkees (Mickey Rickshaw).

Rivkees – som var med som gästsångare på låten Billy McKinley som finns med på Saints preserve us! – anslöt till The Rumjacks 2020. Inget ont The Rumjacks, som även består av Johnny McKelvey, Gabe Whitbourne, Adam Kenny och Pietro Della Sala, tidigare plattor – men herre jösses! Vilket lyft det blir med Mike Rivkees!

Det är fortfarande folkpunk/celticpunk med flöjt, banjo och allt annat som hör till. Det är fortfarande kom så ska vi skåla-refränger och fotstampsgung, men det känns som om hela bandet har höjt sig. Ja, det känns som om allting låter bättre när Rivkees briljerar med sitt låtskrivande – och Hestia är fullmatad med kanonlåtar som ser till att få dig på bästa humör.

 1. Naysayers
 2. Bullhead
 3. Hestia
 4. Through these iron sights
 5. Sainted millions
 6. Tell me what happened
 7. Rhythm of her name
 8. Golden death
 9. Lizzie borden
 10. Light in my shadow
 11. Wonderust
 12. Athens to the north
 13. Motion
 14. Goodnight, make mends

Vi har redan fått en del singlar från albumet och samtliga låter fantastiskt bra. Ja, det låter så bra att man vill dra i väg till Dublin för att höra detta på nån av stadens tusen pubar.

Hestia börjar hur bra som helst med Naysayer. Det är bra drag på den låten och man börjar bli så gammal att man knappt hinner med att stampa med i takten …

De lägger ribban högt med en sådan start och då vet man om att det återstår 13 låtar – och det är ju grymt kul att det fortfarande finns band som vill släppa ordentliga album med många låtar. Det blir riktigt maffigt och en jäkla massa att välja på om man jämför med snåla åttaspårsskivor …

Topp tre? Oj, den är inte lätt. Det finns liksom inte en låt som man inte gillar här … titelspåret Hestia är en höjdare. Through these iron sights, som nästan börjar som en countrysång innan det smäller till, är en annan höjdare, Sainted millions, med allsångsrefrängen, är även det en hödare precis som Tell me what happened och Light in my shadow … nej, det börjar bli löjligt.

Hela plattan är grym och den avslutas på bästa sätt med den fantastiska Goodnight, make mends som är dedikerad till bandets bortgångna vän Liz Stan Blake (1994-2020).

Missa inte! Detta är ett av årets bästa album! Hestia släpps i morgon den 12 mars.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Bra amerikansk punk från NOFX

Nästa inlägg

Topaz - ett jättefint album av Israel Nash

Senaste om The Rumjacks