Nytt, annorlunda och otroligt bra av The Killers

The Killers är framme vid sitt sjunde studioalbum.

Gemensam nämnare för samtliga album, inklusive nya och annorlunda Pressure machine?

De är skitbra!

5/5

Artist:
THE KILLERS
Albumtitel:
PRESSURE MACHINE
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
ISLAND RECORDS

The Killers har varit i gång under 20 år nu. Det amerikanska rockbandet bildades ju i Las Vegas 2001 av Brandon Flowers och Dave Keuning. Resten är historia – och för den som gillar deras musik så är det en smått sagolik diskografi och albumen gång på gång har tagit sig upp högt på alla möjliga albumlistor – som som man brukar säga.

 • Hot fuss (2004)
 • Sam’s Town (2006)
 • Day & age (2008)
 • Battle born (2012)
 • Wonderful wonderful (2017)
 • Imploding the mirage (2020)
 • Pressure machine (2021)

Det blir elva låtar denna gång – och det låter inte riktigt som man hade förväntat sig … eller det låter inte alls som man hade väntat sig!

 1. West Hills
 2. Quiet town
 3. Terrible thing
 4. Cody
 5. Sleepwalker
 6. Runaway horses
 7. In the car outside
 8. In another life
 9. Desperate things
 10. Pressure machine
 11. The getting by

Det är låtar som har växt fram under covid-19-pandemin.

Everything came to this grinding halt and it was the first time in a long time for me that I was faced with silence. And out of that silence this record began to bloom, full of songs that would have otherwise been too quiet and drowned out by the noise of typical Killers records.

Brandon Flowers

Stadiumrocklåtar som Mr. Brightside, When you were young, Human, Somebody told me och Read my mind är något av The Killers signaturmelodier. Det är bland annat sådana låtar som gjorde att man började älska det här gänget.

Då är det alternativa rock-låtar med en hel del elektroniska inslag. Det är någon glittrande Las Vegas-rock.

Så blir det alltså inte denna gång. Det är helt klart lite mer avskalat och ganska långt borta de där suveräna stadiumhitsen när Brandon Flowers gör låtar om sin hemstad Nephi, Utah. Låtarna på Pressure machine är baserade på Flowers minnen om händelser och personer från den tiden som han bodde där.

Det blir låtar om personliga händelser där det båda handlar om att ha fått kämpa för det man har, om ångest, om hur pandemin slog till mot Flowers hemstad, om vilka val som människor har gjort och om människor som aldrig kommer att glömmas bort.

The Killers har tagit både två och tre kliv från det som de brukar göra – och man hör det redan på förstaspåret West Hills som blir någon alternativ rock med americana/folk-känsla eller något åt det hållet. När första ”vad tusan var det där-”känslan har lagt sig och man har dragit i gång den spöklika låten en gång till så inser man snabbt att det fungerar. Det är helt klart en lika annorlunda som bra The Killers-låt.

När sedan Quiet town snurrar i gång så undrar man mest vad man blev träffad av. Det är inte för att det är en brutalt tung hårdrockslåt utan för att det låter så annorlunda – och så jäkla bra! Det blir mer rock ’n’ roll, mer heartland rock och när munspelet får ta plats så till det här gitarrsoundet och Brandon Flowers röst när han sjunger om sin hemstad … wow! Alltså, detta är The Killers?! Magi! Den låten är nästan overkligt bra.

Efter det är det dags att ta fram näsduken. The Killers gör Terrible thing som är så känslosam att man inte vet vad man ska ta vägen. De gör den i en låt som lutar över mot americana.

Sleepwalker är mer indierock och det låter som en blandning av The Cure och New Order. In another life är en ganska poppig sak. Allting fungerar och det är grymt häftigt att höra.

Det finns också någon låt som i alla fall påminner lite mer om det klassiska The Killers-soundet. In the car outside är den låten – och då vrider man upp volymen på stärkaren direkt.

På tal om magi förresten … dra i gång titelspåret! Så soft, så annorlunda och så makalöst bra! Den här låten där Flowers får hjälp med sången blir snabbt en favorit.

Topp tre? Quiet town, Pressure machine och In the car outside … och West Hills, Terrible thing och Sleepwalker.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ny platta och ny sångare för Cruzh

Nästa inlägg

Det bästa så här långt av Blacktop Mojo

Senaste om The Killers