Det bästa så här långt av Blacktop Mojo

Blacktop Mojo har gjort en del fina plattor.

Här kommer en till – och det amerikanska rockbandets självbetitlade platta är den bästa som de har gjort.

4/5

Artist:
BLACKTOP MOJO
Albumtitel:
BLACKTOP MOJO
År:
2021
Genre:
ROCK, HÅRDROCK, GRUNGE
Skivbolag:
SAND HILL RECORDS, CUHMON RECORDS

Blacktop Mojo, som kommer från Palestine, Texas, bildades 2012 och sedan dess har det blivit fyra studioalbum.

 • I am (2014)
 • Burn the ships (2017)
 • Under the sun (2019)
 • Blacktop Mojo (2021)

Blacktop Mojo har influenser från band som Led Zeppelin, Alice In Chains, Tool, The Black Crowes, Pearl Jam, Black Stone Cherry och Soundgarden och på de där albumen kan man onekligen höra det.

 1. Wicked woman
 2. Bed Tundy
 3. Latex
 4. Rewind
 5. Jealousy
 6. Make believe (interlude)
 7. Darlin’ I won’t tell
 8. Do it for the money
 9. Hold me down
 10. Cough
 11. Stratus melancholia
 12. Tail lights

Det här är en skön samling låtar. Det är bra drag när Blacktop Mojo ger oss sin southern grunge där det även finns plats för klassisk rock och blues – och inte minst så blir det en retrokänsla från 1970-talets rock ’n’ roll.

Med tanke på att de gör detta på sin självbetitlade platta så kan man nog räkna med att Blacktop Mojo har hittat sitt sound och vad det är som de vill göra – och jag vill påstå att Blacktop Mojo aldrig har låtit bättre.

Det är en jämn platta där samtliga låtar håller hög klass och det blir ganska tungt, men Blacktop Mojo glömmer inte bort det melodiösa och när det dessutom blir en jävla massa gitarrer där gitarriffen avlöser varandra så blir detta en riktigt fin platta.

Allting inleds med Wicked woman och då bjuder Blacktop Mojo på en jäkla groove som nästan känns som om den hör hemma på 1970-talet. Lägg till en sång från Matt James som här påminner en del om Europes Joey Tempest så är man direkt inne i den här plattan som har mycket, mycket mer att bjuda på.

Sedan blir det ganska mörkt när Blacktop Mojo gör Bed Tundy som anspelar på seriemördaren: ”So cold blooded that it almost seems amphibious // Absence of conscience so deceivingly insidious // Cracks in my soul they make everyone look hideous // But my friendly smile keeps the world outside oblivious”. Här får vi gitarrlirande som gör att man mest sitter och flinar trots att det knappast är någon glad låt. Fan, det är märkligt att någon gitarrslinga eller ett riff gör att allting lyfter. Det behövs liksom inte mer.

Latex och Rewind är även det väldigt bra låtar, men det är med Jealousy som albumet fullkomligt exploderar. Låten börjar soft och snyggt innan det smäller till.

Jealousy
It’s killing me
I’m drinking poison hoping that they’ll choke
Across the room I feel so alone
Jealousy
Jealousy

Blacktop Mojo

Darlin’ I won’t tell är en sådan där låt där man mest undrar vad man blev träffad av. Det börjar lugnt för att ta fart och sedan lugnar det ned sig igen – och här får man en del vibbar av det klassiska bandet Live.

Gillar du ballader så finns det här också. Hold me down är en rockig powerballad som Blacktop Mojo gör med en jävla känsla. Det är en grym låt med lite countrykänsla. Här finns också Tail lights som är en klassisk ballad – och här får man en del Matchbox Twenty-vibbar.

Topp tre? Darlin’ I won’t tell, Jealousy och Hold me down.

Blacktop Mojo
Matt James
(sång)
Ryan Kiefer (gitarr)
Chuck Wepfer (gitarr)
Matt Curtis (bas)
Nathan Gillis (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nytt, annorlunda och otroligt bra av The Killers

Nästa inlägg

Skön melodiös rock med Atlas

Senaste om Blacktop Mojo