/

”Inre jävla problem man går runt och spelar svälta räv med”

Vilket ös! Vilken platta! Möt The Hawkins som är högaktuella med plattan Ain’t Rock n Roll.

Det är en riktigt skön rock ’n roll-stänkare så vi bad sångaren och gitarristen Johannes Carlsson svara på några frågor.

Berätta lite om The Hawkins. Hur bildades ni?

– Vi bildade bandet våren 2013 i Arboga. Sen dess har vi släppt ett gäng EP:s och spelat live så mycket det bara har gått, såväl i Sverige som utomlands. Just nu är vi aktuella med albumet Ain’t Rock n Roll som kommer den 6 oktober. En release som vi är mäkta taggade på! Efter det släppet vill vi ut och spela på alla platser på hela jorden. Så det ska vi nog fixa.

Vad har ni för några musikaliska bakgrunder? Vad gjorde ni innan The Hawkins?

– Vi hade alla lirat tillsammans i ett annat band innan The Hawkins. Vi har även lirat massa andra konstellationer ihop. Jag och Martin (Larsson) har lirat ihop sen vi var 14 år. Han och jag träffades för att vi ville hitta människor att spela med. Även Albin (Grill) och Micke (Thunborg) har jag känt ungefär lika länge. Vi är fyra bästa vänner som älskar att lira ihop. Jag har även lirat en hel del punk tidigare.

Det är någon slags positiv energisk rock n’ roll med ganska deppiga texter.

Hur skulle du beskriva er musik?

– Jag brukar säga svängig rock n’ roll. Jag vet inte hur bra den definitionen är riktigt, men den funkar. Annars kan man säga att det är någon slags positiv energisk rock n’ roll, med ganska deppiga texter.

Var det självklart att ni skulle spela den här typen av rockmusik?

– Det är någonting som växt fram under åren som vi lärt känna varandra, men som givetvis fortfarande växer. Jag ser fram att fortsatt se det växa. Den kreativa utvecklingen är vad som driver mig till stor del. Så väl i att utveckla sitt skrivande men också hur vi utvecklar våra konserter och allt som kommer därtill.

Ni har gjort plattan Ain’t Rock n Roll. Vad kan du säga om den?

– Det är en platta som vi jobbat på länge. När vi började med inspelningen tänkte vi släppa en singel med två låtar. Detta växte sedan med att jag började skriva ännu mer låtar och vi kände då att vi i stället skulle satsa på en fullängdare.

Det har varit en process som pågått till och från sedan januari 2015 så det har tagit lång tid att komma hit i dag!

När började ni att arbeta på plattan? Hur lång tid tog det från start till mål?

– Det har varit en process som pågått till och från sedan januari 2015 så det har tagit lång tid att komma hit i dag! Det är mycket som man har gått igenom, men det är fint att man har kunnat göra några slags alternativa fotografier som jag kan tycka att dessa låtarna är till dem upplevelserna.

Hur går det till när ni gör en låt?

– Vanligast så är det jag som kommer med en färdig demo på en låt. Jag visar de andra i bandet och de säger om de tycker vi ska köra på den. Sedan börjar vi känna på låten under rep för att se om vi alla kan ”feel it” liksom, ligger låten fint i kroppen liksom?

Hur väljer ni ut vad ni ska skriva om?

– Det är verkligen det som man går runt och tänker på i stunden. Det kan vara olika sociala frågor som man diskuterar med sig själv, folk i närheten som avlidit eller andra människor som på ett eller annat sätt försvunnit ur ens liv. Sedan, givetvis alla andra inre jävla problem man går runt och spelar svälta räv med i huvudet om dagarna. Det går också att skriva en låt baserad på en Grotesco-sketch som Frankie Boy, tredje spåret på plattan, är.

Nämn fyra låtar som du önskar att du hade gjort själva?

– Oh, jag väljer: Mate Ka Moris Ukun Rasik An av Propagandhi, Heavenly Father av Bon Iver, Southway Drive av Crazy Arm och A Thousand Miles av Vanessa Carlton.

Förresten … bandnamnet The Hawkins, var kommer det ifrån?

– Vi satt en hel dag och spånade namn. Vi skrev ner varje namn på en whiteboard. När vi kom på namnet The Hawkins och skrev ner det så gillade vi både uttalet och hur det såg ut i print när man skriver det.

Det blev en låt om de två personerna i mitt liv som betytt väldigt mycket för mig. En låt om att tyna bort i cancer.

Jag är lite extra svag för låtarna Fuck You All I’m Outta Here och Will & Testament. Vad kan du säga om dem?

– Vad kul att höra! Fuck You All I’m Outta Here skrev jag efter Europaparlamentsvalet 2014 när resultatet visade att det var en kraftig ökning av röster på nynazistiska och nyfascistiska partier. Förbannad över det så började jag skriva på en låt om att lämna Europa för att fly nazismen som man inte ville vara bland. Will & Testament började jag skriva till min morfar när jag insett att det gått nästan tio år sedan han avled. Medan jag höll på med låten så blev min mormor sjuk och avled bara två månader efter sjukdomsbeskedet. Så det blev en låt om de två personerna i mitt liv som betytt väldigt mycket för mig. En låt om att tyna bort i cancer.

Om du får välja ut två låtar från plattan som ni känner lite extra för. Vilka skulle det bli? Varför?

– Jag skulle säga Perfect Son och Will & Testament. Perfect Son för att jag är himla nöjd med den låten i sin helhet. Det är så mycket som bubblar i kroppen när jag hör och spelar den refrängen. Will & Testament för det maffiga arrangemanget och att den med sin längd och utformning har lite mer intressant information att ta in. Det är ett fint crescendo-avslut för plattan.

Nämn fyra album som man måste höra innan man dör!

– Oh, nu blev det svårt igen. Jag säger: Charge av David Ford, Kvelertak av Kvelertak, Supporting Caste av Propagandhi och Dark Bird Is Home av The Tallest Man On Earth. Men det finns så många fler att nämna också!

Martin kan med stor inlevelse imitera en massa olika djur. Kanonegenskap på förfester.

Finns det någon i bandet som har någon dold talang som inte har med musik att göra?

Micke har en helt otrolig förmåga att hålla sig lugn. Det kan vara en väldigt bra egenskap i många sammanhang. Men när det är två minuter kvar till gig och karln inte är förberedd alls så kan man bli lite irriterad när han försöker lugna oss. Martin kan med stor inlevelse imitera en massa olika djur. Kanonegenskap på förfester.

Hur kommer ni att fira när debutplattan är släppt?

– Vi kommer ha att ett skivsläpp den 7 oktober (dagen efter releasedagen) på NIVÅ i Örebro. Vi kommer lira ett snajdigt set och plattan kommer att finnas där på CD och vinyl. Det kommer att bli en himla jävla kanonkväll! Biljetter finns på Tickster.com.

Skicka en hälsning till dem som säger att rock ’n’ roll är död!
– Nu har jag blivit ombedd att skicka en hälsning till er som säger att rock n’ rollen är död. Jag säger: Hej, hoppas ni får det finemang här i livet.

(Foto: Rikard Lantz/Images by Snaxx)

The Hawkins på Spotify.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

The Hawkins - en svensk rock 'n' roll-klassiker

Nästa inlägg

Det bästa på många år av Chris Rea

Senaste om Intervjuer