Nytt Nitrate tillbaka med ny platta

Nitrate är tillbaka med en ny platta – och då är återigen nya ansikten i bandet.

Fast det låter fortfarande skitbra!

4/5

Artist:
NITRATE
Albumtitel:
RENEGADE
År:
2021
Genre:
AOR, HÅRDROCK
Skivbolag:
AOR HEAVEN

När Nitrate släppte Open wide 2019, uppföljaren till debuten Real world (2018), så var det med med en ny line-up jämfört med den första platten. Bland annat så var det Philip Lindstrand som fanns på sång.

När Nitrate nu släpper Renegade så är det samma visa.

Det är en ny line-up och ny sångare är Alexander Strandell. Fast det är ännu fler förändringar där bland annat Rob Wylde (Midnite City) har försvunnit.

Ja, det är faktiskt en helt ny line-up och den ende som fortfarande är kvar är mannen som ligger bakom det melodiösa hårdrock/AOR-projektet: Nick Hogg.

På förhand så känns det lite tråkigt. Man vill ju på något sätt känna igen banden som man lyssnar på … fast efter en lyssning så spelar det ingen större roll. Hogg och hans nya line-up ser till så att det fortfarande blir grymt sköna AOR/melodisöa hårdrocks-låtar.

 1. Danger zone
 2. Renegade
 3. You think you’ve got it
 4. Big city lights
 5. Why can’t you feel my love
 6. Children of the lost brigade
 7. Addicted
 8. Alibi
 9. Lay down your arms
 10. Edge of surrender
 11. Take me back

Visst, nu kanske inte Nitrate bryter ny mark utan gör klassisk AOR/melodiös hårdrock som det finns hur många plattor som helst av. Fast det gör inget. Man blir ändå som ett barn på julafton av att höra detta …

Det är låtar som väcker nostalgin till liv och att Hogg har inspirerats av band som Def Leppard, Europe, Bon Jovi och Mötley Crüe hörs tydligt. Man kan även slänga in lite Journey och Roxette i 1980-tals-mixen.

Denna gång är det helt klart mest mest Def Leppard och deras album Hysteria som man tänker på när man hör de här elva låtarna – så om du gillar det lär du inte ångra dig om du drar i gång den här plattan på maxad volym. Detta låter onekligen väldigt, väldigt mycket Def Leppard.

Topp tre? Det är väldigt svårt att välja för detta är en jämnstark platta med riktigt bra och välgjorda låtar från början till slut … men det får i alla fall bli Danger zone, som går i något grymt skönt mellantempo och som har en grymt skön refräng och som visar vägen för hela albumet, You think you’ve got it – var det någon som nämnde Def Leppard? – och Big city light. Keyboarslingorna, trummorna, gitarrerna, refrängen … en grym låt helt enkelt och det är den låten som är min absoluta favorit.

Balladen Why can’t you feel my love hade jag kallat för en klassiker – om den hade varit släppt på 1980-talet – i dag.

Nitrate
Alexander Strandell
(sång)
Tom Martin (gitarr)
Dario Nikzad (gitarr)
Nick Hogg (bas)
James Martin (keyboards)
Mikey Wilson (trummor, gitarr, keyboards)
Alessandro Del Vecchio (bakgrundssång)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Jackson Browne är lika bra 50 år senare

Nästa inlägg

Ny och som väntat en finfin platta av Bleachers

Senaste om Nitrate