/

Originalet vinner alltid … eller? Del 4

Det spelar ingen roll vem som gör om den eller hur bra den nya versionen är.

Originalet vinner alltid … eller?

Här har ni återigen ett helt gäng med covers som utmanar – eller i alla fall nästan utmanar – originalet …

The Gaslight Anthem – Refugee

Tja, vad kan gå fel när en favort tar och gör en cover av en annan favorit? Inte speciellt mycket känns det som – och speciellt inte när det handlar om The Gaslight Anthem och Tom Petty & The Heartbreakers. Det var för tio år sedan som Brian Fallons gäng gjorde Refugee som finns med på iTunes session. Originalet finns med på Pettys mästerliga album Damn the torpedoes som släpptes 1979.

Smith & Myers – Don’t look back in anger

Smith & MyersBrent Smith och Zach Myers från det amerikanska rockbandet Shinedown – släppte EP:skivorna Volume 1 och Volume 2 under 2020 och det är på nummer två som den här grymma akustiska versionen av Don’t look back in anger finns med. Det kan vara den bästa versionen – efter originalet – som har gjorts. Det är Oasis som gjorde låten och den finns med på albumet (What’s the story) Morning glory? som släpptes 1995.

Larkin Poe – Wish you were here

1975 släppte Pink Floyd en av tidernas bästa ballader: Wish you were here. Det är smått otroligt att den än i dag är lika bra som när man hörde den första gången. I år var det Larkin Poe som valde att göra en akustisk version av klassikern – och den här bluesiga versionen är även den grym.

Richard Ashcroft – Bring on the Lucie (Freda peeple)

Richard Ashcroft, en gång i tiden frontfigur i The Verve, gav oss en härlig cover under 2021. Han valde då att göra om John Lennons klassiker Bring on the Lucie (Freda peeple). Originalet från 1973 finns med på albumet Mind games.

Fiddler’s Green – The Galway girl

Har du varit i Dublin och gått in på någon pub där så har du definitivt fått höra trubaduren spela The Galway girl. Den spelas där hela tiden och överallt. Originalet är det Steve Earle som har gjort och det finns med på Transcendental blues-plattan som släpptes 2000. Här är det celitcpunkarna Fiddler’s Green som har gjort om den. Fast du lär känna igen den här moderna klassikern som inte någon kan göra dålig.

Rival Sons – Wild horses

Här är ännu en av de abslut bästa balladerna som har gjorts: The Rollings Stones Wild horses. Det går liksom inte att slå originalet som nu har 50 (!) år på nacken. Den amerikanska blues/hårdrock-gruppen Rival Sons gör den dock himla bra.

Kaiser Chiefs – The power of love

En lite oväntad cover. Det är inte direkt varje dag som man hör något band eller artist göra om den här klassikern som Frankie Goes To Hollywood har gjort. Originalet finns med på deras debutplatta Welcome to the Pleasuredome som släpptes i oktober 1984. Kaiser Chiefs gör sin version av den, men det är fortfarande en jättefin ballad.

Pete Yorn – More Than This

Pete Yorn, som gör alternativ rock, valde att släppa en coverplatta under pandemiåret och på den finns det gott om godbitar. Även här hittar man en överraskning. Yorn väljer att ta klassikern More than this som Roxy Music har med på sitt album Avalon från 1982. Det är en av Roxy Music absolut bästa låtar, men Yorn tar hand om den när han väljer att ge den sin alldeles egna och speciella kostym.

Mike Rivkees – Johnny come lately

Johnny come lately är en grym låt. Under 2021 gav Mike Rivkees (Mickey Rickshaw, The Rumjacks) den nytt liv – och herre jösses så bra han gör detta! Att originalversionen av Johnny come lately – som är ett samarbete mellan Steve Earle och The Pogues – är grymt bra har vi vetat om sedan den släpptes på Earles album Copperhead road 1988. Rivkees bjuder på celticpunk med ett vansinnigt härligt gung.

Miley Cyrus – Just breathe

2009 släppte Pearl Jam med Eddie Vedder i spetsen albumet Backspacer och det är på det albumet som den här magiska låten finns med. Att ta och göra om en låt med Vedder … jag vet inte om det är en så bra idé egentligen. Fast Miley Cyrus har gett oss en hel del sylvassa covers i sina Backyard sessions – och här är en till. Hennes lite hesa röst passar så grymt bra till den här Pearl Jam-låten, Just breathe.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mimikry summerar sitt jätteprojekt med Splitter

Nästa inlägg

Denna gång lyfter det lite extra för Issa

Senaste om Krönikor