Armada Lucia bjuder på en fin debut på svenska

Han flyttade till Newquay, UK.

Det var där Armada Lucia satt och gjorde låtarna till sin första EP på svenska – och det är en riktig fin debut.

4/5

Artist:
ARMADA LUCIA
Albumtitel:
STJÄRNSTOFT (EP)
År:
2021
Genre:
INDIE
Skivbolag:
SCARECROW RECORDINGS

Armada Lucia släpper nytt. Foto: Pressbild

Armada Lucia är Pontus ”Pna” Andersson som en gång i tiden var hustekniker på Hornstull Strand. Utöver alla turnéer, festivaler och in house-jobb som tekniker och att driva ljudimperiet Scarecrow Music group, som har ett studiokomplex i Stockholm med 20 studios, är Andersson medlem i det svenska black metal-bandet Netherbird – som är albumaktuella – och det engelska rockbandet Perfect Blue Sky.

Men nu handlar det om något helt annat av exil-svensken. När han har varit i Newquay har har funnit det svenska språket och när han nu släpper Stjärnstoft, som har mastrats av John Cornfield (Muse, Supergrass, Robert Plant), får vi fem låtar:

  1. Stjärnstoft
  2. Vi skördar som vi sår
  3. Dom osynliga
  4. Rom
  5. Ufon

Armada Lucia – som spelar alla instrument, utom bas, själv på albumet – ger oss någon ödemättad och melankolisk indierock. Det är ett soft, men ändå småstökigt sound där han ger oss berättelser bland drömmar och minnen.

EP:n inleds med Stjärnstoft och den första känslan man får är låten skickar ut en del vibbar av Kent, som de lät under deras tidiga år. Det är inte tal om någon kopia, men man får de vibbarna och då blir man minst sagt nyfiken. Sedan är det ett jobbigt tema. Låten handlar om att leva med sin dödsångst och att möta sina rädslor. Även Dom osynliga skickar ut Kent-vibbar.

Med Vi skördar som vi sår blir det något annat. Här rycks man in av gitarrslingan och det blir nästan någon blueskänsla i den här härliga indierocken. Samtidigt sjunger Armada Lucia om att ”Allting som vi skördar har ett pris som måste betalas.”

Det blir lite stökigare med Rom. Det blir mer klassisk rock ’n’ roll, ja, det blir nästan någon hårdrockskänsla med det här gitarrsoundet som Armada Lucia ger oss här. Det är riktigt häftigt att höra hur han varierar sig.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Lucy Dacus släpper soloplattan Home video

Nästa inlägg

Hela Silicon valley står och skrattar ...