Popikonerna i Duran Duran levererar ännu

Studioalbum nummer 15.

Det blir det när det klassiska 1980-talsbandet Duran Duran släpper Future past.

4/5

Artist:
DURAN DURAN
Albumtitel:
FUTURE PAST
År:
2021
Genre:
NEW WAVE, SYNTHPOP, POP
Skivbolag:
TAPE MODERN, BMG RIGHTS MANAGEMENT

Duran Duran, som kommer från Birmingham, England, bildades 1978 och tillhörde de stora new wave/synthpop-banden på 1980-talet och det har alltså blivit 15 studioplattor från bandet som har haft 10-15 singlar som har nått topp tio singellistan i UK.

 • Duran Duran (1981)
 • Rio (1982)
 • Seven and the ragged riger (1983)
 • Notorious (1986)
 • Big thing (1988)
 • Liberty (1990)
 • Duran Duran (1993)
 • Thank you (1995)
 • Medazzaland (1997)
 • Pop trash (2000)
 • Astronaut (2004)
 • Red carpet massacre (2007)
 • All you need is now (2010)
 • Paper Gods (2015)
 • Future past (2021)

På det här nya albumet har Duran Duran samarbetat med producenterna Mark Ronson, Erol Alkan och ikonen Giorgio Moroder. De har dessutom en del samarbeten med andra artister: Tove Lo, Ivorian Doll, Chai och Mike Garson plus att det är Blurs Graham Coxon som spelar gitarr på plattan.

The title acknowledges our history, but it also points towards where we’re headed now. It’s good to look to the past in order to find things that may work in the future.

Nick Rhodes
 1. Invisible
 2. All of you
 3. Give it all up
 4. Anniversary
 5. Future past
 6. Beautiful lies
 7. Tonight united
 8. Wing
 9. Nothing less
 10. Hammerhead
 11. More joy!
 12. Falling

De där samarbeten som Duran Duran gör innebär att bandet känns modernt. Det blir mer modern pop när artister som Tove Lo eller Ivorian Doll kommer in i bilden. Det är ju kul på sitt sätt, men Duran Duran är som bäst när de blickar bakåt – och när de ger oss lite mer 1980-talsnostalgi. Så har det alltid varit med dem fast här finns en del överraskningar …

Och man får de där vibbarna direkt på det rockiga inledningsspåret Invisible och de blir ännu mer med All of you som blir mer new wave och basen i den låten smakar mumma! All of you är en klasslåt och det bästa som man har hört från Duran Duran på över 30 år.

Och det finns fler härliga låtar på Future past – som helt klart är en överraskning för det var länge sedan Duran Duran släppte något sådant här. Anniversary och Tonight united är andra låtar som gör att man börjar vilja gräva i vinylbackarna efter bandets klassiska album.

Men på albumet finns även discostänkaren, som dessutom skickar ut en del Erasure-vibbar, Beautiful lies och så finns då låtarna där Duran Duran samarbetar med andra artister. Tillsammans med Tove Lo blir Give it all up en modern poplåt, med retrosynthar, precis som Hammerhead som de gör med Ivorian Doll. Den sistnämnda är riktigt jäkla bra … basen! Ja, den hade gjort Level 42 glada.

Future past knyter sedan samman allting. Det blir både en klassisk Duran Duran-känsla samtidigt som det blir en mer modern känsla.

Topp tre? All of you, Hammerhead och Beautiful lies.

Duran Duran
Simon Le Bon
(sång)
Nick Rhodes (keyboards)
John Taylor (bas)
Roger Taylor (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Var redo - nu kör Battering Ram över dig!

Nästa inlägg

Sommaren lever kvar med Dion Bayman